Căderea părului a devenit un subiect important în cadrul articolelor care au apărut în media în ultima perioadă. Din păcate, există şi alte probleme ale părului şi scalpului, adesea mai puţin mediatizate. În cele ce urmează, vom discuta despre importanţa sănătăţii şi frumuseţii părului, dar şi despre aceste trei probleme care apar frecvent la nivelul lui.
Avem în medie 15.000 de fire de păr sau, mai exact, 250 de fire per fiecare centimetru de scalp!
Firul de păr este alcătuit din două părţi distincte: tija sau partea vizibilă a firului şi rădăcina. Firul de păr este constituit în proporţie de 95% din cisteină, un aminoacid sulfurat. Tija este, practic, partea moartă a părului, în timp ce rădăcina este singura parte vie. În mod normal, părul trebuie să fie suplu, sănătos, cu luciu şi uşor de coafat, deci nu ar trebui să fie un factor de stres pentru nimeni.
De cele mai multe ori, însă, lucrurile nu stau deloc aşa. Aici începe adevărata provocare! Putem descoperi împreună cele trei cele mai frecvente probleme ale părului şi scalpului, dar şi sfaturi pentru a le rezolva uşor.
Părul fragil, uscat şi lipsit de strălucire. Scalp sensibil.
Strălucirea părului depinde de starea cuticulei, stratul exterior al firului de păr. Cuticula este compusă din solzi de keratină incolori care se suprapun unul peste altul. Când părul este complet sănătos, solzii de keratină sunt închişi și cuticula este bună. În această stare, ea reflectă perfect lumina. Rolul cuticulei este de a proteja baza firului de păr, iar aceasta este prima linie de apărare împotriva tensiunilor externe la care este expus părul: apa, murdărie, lumina soarelui, vânt, styling etc. Pentru că este foarte subţire, firul de păr este ușor de modificat. Ca urmare a agresiunilor exterioare repetate, a unor deficiențe nutriţionale sau a unor probleme hormonale, cimentul intercelular se epuizează și solzii de keratină se ridică, separându-se unul de celălalt.
Într-o astfel de situație, părul nu mai reflectă lumina, ci o absoarbe. Acesta devine poros, iar apa poate pătrunde mai ușor în cortex și chiar sub cuticulă. Ca urmare a acestui fapt, părul devine moale și lipsit de vitalitate, ondulându-se în condiții de umiditate. Toate tipurile de păr pot fi lipsite de strălucire, dar părul uscat, alb și ondulat este predispus la lipsa de strălucire şi de vitalitate.
Ce putem face în această situaţie?
Părul fragil, uscat şi lipsit de strălucire reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme ale părului şi scalpului, dar vestea bună este că avem la dispoziţie mai multe remedii. Se recomandă, aşadar, spălarea părului cu apă călduţă (nu fierbinte!) şi aplicarea unor şampoane blânde, neagresive şi unor măşti reparatoare.
La capitolul şampon, vă recomand Ecophane, şampon păr fragil cu extract de proteine din grâu şi balsam inclus, un produs care poate ajuta la pieptănarea uşoară a părului dificil şi ondulat. Cu Ecophane, părul poate fi spălat zilnic, dacă acest lucru devine necesar. În plus, este foarte important să menţionez că acest şampon poate fi folosit de către întreaga familie, indiferent de vârstă.
În plus, femeile apelează des la vopsit sau hairstyling ar trebui să opteze şi pentru o mască de păr hrănitoare şi hidratantă, aşa cum este Like A Virgin de la Coco&Eve, o mască pe baza de nucă de cocos, smochine, unt de karite, ulei de seminţe de in şi de argan care este deja cunoscută în întreaga lume.
Citeşte şi: Scurtă bio…
Părul gras şi scalpul gras, hiperseboreic
Părul gras este rezultatul unui dezechilibru al secreției de sebum de la nivelul scalpului. Această problemă afectează aproximativ una din patru persoane şi este foarte frecvent prezentă la adulţi.
Există o serie de motive care duc la îngrăşarea scalpului şi a părului, una dintre cele mai frecvente probleme ale părului şi scalpului. Ca și pielea, părul este acoperit de un film hidrolipidic compus din sebum și transpirație, provenite din glandele sebacee și sudoripare. Această substanță uleioasă hidratează, hrănește și protejează. Astfel, se formează o barieră naturală care protejează părul de factorii externi. Este esențial să ne menținem părul strălucitor și moale. Uneori, însă, glandele sebacee secretă sebum în exces. Acest ulei în exces îi conferă părului un aspect gras. La doar o zi după spălare, suviţele de păr se îmbină și se lipesc de scalp. Scalpul devine astfel iritat şi apare pruritul, pentru că pielea nu mai poate respira normal. În cele mai multe cazuri, părul este gras doar la rădăcină, iar în rest el poate fi normal sau chiar uscat.
Părul gras poate avea si o componentă genetică, dar poate fi influenţat şi de o serie de factori ca: stresul, șocul emoțional și oboseala, obezitatea, șampoanele nepotrivite sau vopsirea frecventă a părului, un regim alimentar dezechilibrat, prea bogat în grăsimi și zahăr, consumul excesiv de alcool, fluctuațiile hormonale, anumite tratamente medicamentoase și pilulele contraceptive.
Ce putem face în această situaţie?
În primul rând, să folosim şampoane adaptate acestui tip de păr. Se recomandă şampoanele care conţin agenţi ce limitează seboreea, ce măresc intervalul dintre două spălări prin micşorarea gradului de îngrăşare a părului. Vă recomand şamponul Sebophane, care este o soluţie eficientă din toate punctele de vedere şi poate fi utilizat de întreaga familie.
În plus, persoanele care au părul lung şi se confruntă cu situaţia neplăcută de a avea scalpul gras şi vârfurile firelor de păr uscate pot aplica strict pe vârfuri uleiuri de păr specifice. Unul dintre produsele uşor de recomandat este Uleiul de Păr Maria Nila True Soft Argan Oil, care netezeşte, hidratează şi fortifică vârfurile despicate.
Citeşte şi: 5 sfaturi…
Părul gras cu mătreaţă. Scalp gras. Cruste, scuame, mătreaţă
Mătreața este o parte a unei afecţiuni foarte frecvente a scalpului, cunoscută sub numele de dermatită seboreică. Aceasta apare la una din două persoane. Se dezvoltă pe zonele grase ale corpului, scalpul fiind afectat în cea mai mare măsură. Generată de reînnoirea excesivă a celulelor scalpului, mătreața se caracterizează printr-o producție rapidă de celule moarte, care devin vizibile pe păr şi pe haine. Deși nu este periculoasă, mătreața este destul de inestetică și de multe ori se asociază cu pruritul.
Scalpul este acoperit de un film gras, protector, compus din sebum. Fungii din specia Malassezia colonizează în mod natural această substanță grasă, cu care se hrănesc. Proliferarea excesivă a populaţiei saprofite de Malassezia provoacă inflamaţii la nivelul scalpului, din cauza faptului că ciuperca produce o serie de acizi graşi ce declanşează inflamaţia şi pruritul. O reacție imunitară împotriva Malassezia duce la o producere accelerată a celulelor superficiale, generând o descuamare cronică. Astfel, se formează mătreața, care poate fi uscată sau grasă, albă, gri sau cu tentă galbenă. Cel mai adesea, stările peliculare nu sunt permanente, ci apar în pușee ce alternează cu perioade de ameliorare.
Persoanele care urmează tratamente cu: interferon, medicaţie anti-Parkinson ori sedative dezvoltă mai uşor mătreaţă şi dermatită seboreică. Din fericire, aceasta nu este contagioasă, dar poate apărea frecvent. Stările peliculare diferă de la un caz la altul: unele persoane au un teren favorabil mătreţii și sunt frecvent expuse acestor situații, în timp ce altele nu vor avea niciodată această patologie, deşi ea reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme ale părului şi scalpului.
Ce putem face în această situaţie?
Se recomandă vizita la medical dermatolog care va recomandă şampoane adaptate acestei patologii. Ele conţin antifungice şi agenţi decapanţi, care temperează flora saprofită şi reduc hiperseboreea.
Vă recomand cele două şampoane Cystiphane DS şi Cystiphane S, create special pentru a trata stările peliculare (mătreaţa). Acestea conţin ingrediente de top precum climbazol, miconazol şi acid salicilic.
Ştiind toate aceste aspecte putem face alegeri inspirate. Dar şi mai important este să ne adresăm medicului dermatolog, pentru un diagnostic corect.