Limba spaniolă este una dintre cele mai vorbite limbi din lume, fiind folosită în multe țări din întreaga lume. În timp ce limba spaniolă este una dintre cele mai ușoare limbi de învățat, există o serie de fraze uzuale pe care care trebuie să le cunoști pentru a comunica cu vorbitorii nativi, în vacanță. În acest articol, vom descoperi împreună 20 de expresii uzuale în limba spaniolă și semnificația lor.

Expresii uzuale în limba spaniolă și înțelesul lor

Hola! – Aceasta este cea mai comună expresie în limba spaniolă și se traduce în română drept „Salut”. Această frază este folosită pentru a saluta pe cineva când îl întâlnești sau când vrei să începi o conversație.

Cómo estás? – Această frază se traduce în română drept „Cum ești/Ce faci?”. Este o întrebare comună pe care o puteți folosi pentru a saluta pe cineva și pentru a arăta interesul față de starea lor din acel moment.

Buenos días! – Această expresie se traduce în limba română drept „Bună dimineața” și este folosită pentru a saluta pe cineva dimineața.

Buenas tardes!– Această expresie se folosește pentru a saluta pe cineva în timpul după-amiezii.

Buenas noches! – Această expresie se traduce în română drept „Bună seara!” și este folosită pentru a saluta pe cineva seara sau noaptea.

Mucho gusto – Această frază se traduce în engleză drept „Plăcerea este a mea” și este folosită pentru a spune că ești bucuros să îi cunoști pe cineva.

Qué tal? – Această frază se traduce în română cu „Ce faci?” și este folosită pentru a întreba pe cineva despre starea lor. Este o variantă mai formală a expresiei Como estas.

Lo siento – Această expresie înseamnă „Îmi pare rău” și este folosită pentru a-ți cere scuze pentru o greșeală sau pentru a arăta că îți pare rău pentru ceva.

Gracias! – Această frază se traduce în română cu „Mulțumesc” și este folosită pentru a arăta recunoștința față de cineva.

Ce spui atunci când nu știi cât costă un produs sau unde e toaleta

De nada – Pe lista noastră cu expresii uzuale în limba spaniolă nu putea să lipsească această frază. Înseamnă „Cu plăcere” și este folosită pentru a răspunde la mulțumiri.

Adiós – Această expresie înseamnă „La revedere” și este folosită pentru a spune la revedere cuiva.

Hasta luego – Această expresie este folosită pentru a spune la revedere cuiva și a-i spune că te aștepți să îl vezi din nou în curând. Este o variantă mai informală.

Por favor – Spunem „Por Favor!” atunci când vrem să cerem ceva într-un mod politicos.

Perdón – Această expresie se traduce cu „Iartă-mă” și este folosită pentru a te scuza atunci când faci o greșeală.

No entiendo – Această frază este folosită pentru a arăta că nu ai înțeles ceva ce ți s-a spus.

Cómo se dice en español? – Această frază se traduce în română drept „Cum se spune în spaniolă?” și este folosită pentru a cere traducerea unei cuvinte sau a unei fraze.

Dónde está el baño? – Această expresie o poți folosi pentru a întreba unde se află toaleta.

Cuánto cuesta? – Această expresie se traduce în română simplu: „Cât costă?”. Este folosită pentru a întreba prețul unui produs.

Me gusta – Cu ajutorul acestei expresii ne exprimăm mulțumirea și spunem interlocutorului că ne place ceva.

No me gusta – Opusul celei de mai sus, această expresie se traduce cu „Nu îmi place” și este folosită pentru a spune că nu îți place ceva.

Acestea sunt cele mai uzuale expresii în limba spaniolă și semnificația lor. Cunoașterea acestor fraze vă va ajuta să comunicați cu vorbitorii nativi și să vă descurcați mai bine în timpul călătoriilor sau în cazul în care locuiți într-o țară vorbitoare de limbă spaniolă. De asemenea, aceste fraze pot fi de ajutor atunci când încercați să învățați limba spaniolă, deoarece acestea sunt de bază și vă pot ajuta să construiți propoziții mai complexe în timp.

Vezi aici 10 expresii în limba italiană și înțelesul lor.

How to...

One reply to “20 de expresii uzuale în limba spaniolă și înțelesul lor”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *