Cândva existau câteva reguli de politeţe, conduită şi etichetă, reguli care ne ajutau pe noi toţi să trăim mai bine, mai frumos şi mai puţin intruziv. Odată cu timpurile, aceste reguli au evoluat şi s-au schimbat, iar noi ar trebui să ţinem pasul cu ele. Chiar dacă suntem cu toţii oameni şi suntem adesea supuşi propriilor greşeli, o întoarcere la codul de bune maniere ne-ar putea ajuta să trăim vieţi mai frumoase, mai liniştite şi mai lipsite de scandal. Un exemplu concret este discuţia care a pornit online, recent, după ce o vedetă din România a făcut câteva afirmaţii controversate referitoare la propria dorinţă de a avea copii.
Reacţia Deliei, fie ea acidă sau nu, este una de înţeles atunci când vine vorba de întrebări nepoliticoase, întrebări de care mulţi dintre noi s-au săturat (fie că recunoaştem sau nu). Aşadar, hai să vedem care sunt acele 10 întrebări nepoliticoase pe care nu ar trebui să le pui nimănui niciodată.
Întrebări nepoliticoase referitoare la vârstă şi starea de sănătate fizică sau psihică
Ştim cu toţii că nu este deloc politicos să întrebăm o femeie câţi ani are. Cu toate astea, ar fi bine să luăm în considerare faptul că nimeni nu ar trebui să primească această întrebare, cu excepţia unor situaţii specifice, cum ar fi un consult medical sau un interviu de angajare. De asemenea, alte întrebări referitoare la starea de sănătate fizică şi psihică ar trebui evitate. De exemplu:
1. Câţi ani ai?
2. Arăţi rău. Eşti bolnav? sau N-arăţi prea bine. Eşti supărat?
3. Te tratezi? sau Te cauţi?
auzite în mediul înconjurător
Dacă un prieten doreşte să ne spună ceva despre starea lui de sănătate, o va face pur şi simplu, răspunzând mai pe larg la întrebarea “Ce mai faci?”.
Imagine de Anemone123 de la Pixabay
Întrebările inopinante, puse cu scopul de a convinge
Una dintre cele mai frecvente probleme care apar în comunicarea modernă este folosirea uşor manipulativă a întrebării “Ce mai faci?” Da, este de dorit să ne dorim informaţii şi noutăţi de la membrii familiei, de la prieteni, cunoştinţe şi alţi oameni dragi. Ce nu este de dorit este să folosim această întrebare ca pe o oportunitate de a ne convinge prietenii să facă anumite lucruri. De exemplu:
4. Auzi? Ce faci mâine pe la 16.00?
5. Ce faci? Mă gândeam să trec pe la tine…
auzite în mediul înconjurător
Întrebări referitoare la aspecte fizice, intime sau familiale
Indiferent dacă este vorba despre aspectul fizic, despre familie sau despre problemele intime sau de cuplu, aceste întrebări nepoliticoase ar trebui evitate cu orice preţ. Aici includem întrebările referitoare la slăbit sau îngrăşat, întrebările referitoare la orientarea sexuală sau identitatea de gen, dar şi întrebările referitoare la evenimente fericite sau mai puţin fericite. De exemplu:
6. Ce mult ai slăbit! Eşti bolnav sau eşti la dietă?
7. Ce cămaşă roz ai! Eşti gay?
8. Sunteţi de câţiva ani împreună, nu? Pe când nunta?
9. I-am cunoscut bine pe ai tăi. Mai sunt împreună? sau I-am cunoscut bine pe ai tăi. Mai trăiesc?
10. Pe când un bebe?
auzite în mediul înconjurător
Cea mai simplă regulă şi singura de respectat
“Vocea care spune tuturor oamenilor <<ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face>>, va fi întotdeauna auzită de la un capăt la celălalt al universului, spunea Voltaire. Aşadar, ori de câte ori simţim nevoia de a pune unui om o întrebare tâmpită, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să ne întrebăm dacă ne-ar plăcea să fim noi înşine chestionaţi într-un mod similar. Dacă nu ai avea copii, fie că nu poţi, fie că nu vrei, ţie ţi-ar plăcea să fii întrebat de toată lumea ce şi cum?