Veranda Mall se numără printre puținele malluri și clădiri verzi certificate BREEAM din România, fiind aproape să-și reducă amprenta de carbon generată de consumul de energie la zero.
La 8 ani de la inaugurare, mallul devine un exemplu în integrarea energiei regenerabile în spațiile comerciale și a obținut certificarea BREEAM In-Use, una dintre cele mai prestigioase evaluări globale pentru clădiri sustenabile. Această certificare vine în urma unui sistem fotovoltaic de aproape 1 milion de euro, care reduce anual emisiile de CO₂ cu 3.100 de tone, impact comparabil cu reducerea emisiilor generate anual de 650 de mașini din traficul Bucureștiului, sau alimentării a 350 de locuințe cu energie curată timp de un an.
„Proiectul nostru fotovoltaic este doar primul pas în direcția neutralității energetice,” spune Andrei Pogonaru, Owner Representative Veranda Mall. „Ne angajăm să aducem valoare comunității și să răspundem așteptărilor chiriașilor și investitorilor.”
Investiția ambițioase în energie verde, finanțata din fonduri proprii de aproape 1 mil de euro, a echipat mallul cu o centrală fotovoltaică de ultimă generație cu o capacitate de ~700.000 KW de energie curată, regenerabilă. Surplusul de energie, după acoperirea necesarului propriu al mallului, este livrat consumatorilor racordați la barele centralei.
„Suprafețele mari ale acoperișurilor clădirilor comerciale sunt încă neexploatate. Sperăm ca exemplul Veranda Mall să inspire alte malluri să integreze sisteme fotovoltaice,” adaugă Pogonaru.
Aceasta măsoară performanța unei clădiri în categorii precum eficiența energetică, calitatea aerului interior, gestionarea deșeurilor și impactul asupra sănătății ocupanților.
„Ne străduim să evidențiem că adevărata valoare este dată de investițiile noastre în tehnologii ecologice, esențiale pentru a fi la așteptările comunității noastre.” – Maria Crăciun-Ruiz, Center Manager Veranda Mall
Centrala fotovoltaică este amplasată pe terasa acoperită a mallului, fără a afecta cele 378 de locuri de parcare disponibile. În plus, mallul a investit în extinderea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice, oferind acum capacitatea de alimentare simultană pentru opt vehicule electrice.
BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este unul dintre cele mai exigente standarde globale pentru evaluarea sustenabilității clădirilor și indică faptul că o clădire îndeplinește standarde ridicate de performanță în: reducerea consumului de energie și integrarea surselor de energie regenerabilă, optimizarea utilizării resurselor și reducerea deșeurilor, calitatea aerului interior și asigurarea unui mediu sănătos pentru ocupanți, utilizarea materialelor netoxice și limitarea impactului asupra mediului prin gestionarea responsabilă a deșeurilor și reducerea poluării.
„Având în vedere că oamenii petrec aproximativ 90% din timp în spații interioare, factori precum calitatea aerului, accesul la lumină naturală și utilizarea materialelor netoxice devin esențiali pentru a crea medii care contribuie pozitiv la sănătatea umană.” Maria Crăciun-Ruiz
„Certificarea BREEAM nu înseamnă doar să bifezi niște casete,” explică Andrei Pogonaru, proprietarul Veranda Mall. „Reflectă angajamentul nostru de a crea un viitor mai sustenabil pentru comunitate, în timp ce aducem valoare pentru chiriași și investitori.”
Clădirile certificate BREEAM, precum Veranda Mall, atrag adesea cerere mai mare din partea chiriașilor, se bucură de încredere sporită din partea investitorilor și au costuri operaționale mai mici, ceea ce face ca această certificare să fie extrem de valoroasă pentru dezvoltatori și proprietari.
Deși proiectul fotovoltaic reprezintă o realizare importantă, Veranda Mall subliniază că acesta este doar un prim pas. „Sustenabilitatea este un proces continuu. Vom extinde inițiativele noastre verzi și ne vom adapta constant la nevoile comunității și ale pieței. Proiectul nostru fotovoltaic demonstrează ce este posibil în retailul sustenabil, dar acesta este doar primul pas.” adaugă Pogonaru.
Certificarea BREEAM plasează Veranda Mall în avangarda spațiilor sustenabile din București. Într-un oraș tot mai preocupat de provocările de mediu, leadership-ul mallului în adoptarea energiei regenerabile și a practicilor sustenabile oferă un model care demonstrează că inovația și responsabilitatea pot merge mână în mână, oferind beneficii tangibile atât pentru afaceri, cât și pentru comunitate.
Filosofia axată pe nevoile comunității este evidentă nu doar în arhitectura și amenajarea spațiilor, cât și în diversitatea serviciilor și facilităților pe care mallul le oferă. De la zonele de relaxare și spațiile verzi până la amfiteatrul modernizat și evenimentele culturale, Veranda se dedică a fi mai mult decât un centru comercial – este un centru vital al vieții comunitare.
Citeşte şi: Studiu…
Citeşte şi: Veranda Mall…