În ultimii ani ne-am înconjurat de laptop-uri, tablete, smartphone-uri și televizoare smart, așa că o conexiune la internet rapidă și stabilă este mai importantă ca oricând. Sistemele Wi-Fi Mesh vor schimba lumea conexiunilor fără fir.
În foarte multe cazuri, am depășit setup-ul cu un singur router, fie că vorbim de acasă sau la birou. Apelăm tot mai des la soluții care măresc acoperirea rețelei Wi-Fi, cum ar fi range extendere, adaptoare powerline cu modul Wi-Fi, alte routere, etc. Problema apare atunci când te miști, iar dispozitivul „sare” de la un nod la altul: inevitabil apar întreruperi. În plus, există mereu câteva colțuri acasă sau la birou unde liniuțele de semnal Wi-Fi lipsesc cu desăvârșire.
Ce este o rețea wireless de tip Mesh (Wi-Fi Mesh) și cum funcționează
Un kit Wi-Fi Mesh este format, de obicei, din unul sau mai multe noduri de rețea. Spre deosebire de dispozitivele de extensie clasice, fiecare nod din sistemul de rețea va extinde rețeaua cu același Service Set Identifier (SSID). De exemplu, dacă un angajat se deplasează prin birou cu un dispozitiv conectat, conexiunea Wi-Fi va fi transmisă de la un nod la altul, deoarece gadgetul din mână primește un semnal mai puternic de la un nou nod. Pentru a acoperi întregul spațiu de birou sau o casă mare cu mai multe etaje, poți instala cât mai multe noduri. Kiturile Mesh sunt foarte ușor de instalat: le cumperi, le conectezi, iar configurarea este foarte simplă. Companiile mare mari au prins gustul acestei tehnologii, iar în 2018 consumatorii au de unde alege.
Descoperă mai jos cele mai bune rețele de tip W-Fi Mesh (plasă)
Într-un efort de a face experiența de streaming perfectă, Samsung a anunțat recent noul sistem Wi-Fi SmartThings Hub. Echipat cu Wi-Fi bazat pe tehnologia AI de la Plume și un SmartThings Hub încorporat, sistemul beneficiază de o optimizare inteligenta, fiecare cameră din casă devenind una smart. Un singur satelit acoperă cu semnal Wi-Fi aproximativ 1.500 de metri pătrați. Așadar, sistemul format din trei gadgeturi acoperă 4.500 de metri pătrați. Nu-i rău deloc. Plume monitorizează traficul din întreaga casă sau din birou și alocă automat extra lățime de bandă dispozitivelor care au cel mai mult nevoie.
Datorită interfeței inovatoare Tri-band WiFi, Netgear Orbi oferă viteze stelare. Site-ul oficial pretinde că sistemul este de două ori mai rapid decât Google WiFi, nu permite zone moarte și poate acoperi până la 5.000 de metri pătrați.
Kitul conține două dispozitive aproape identice: Orbi Router și Orbi Satellite. Este surprinzător de ușor de configurat și are un instrument de diagnosticare integrat, care permite utilizatorului să monitorizeze conexiunea dintre cele două dispozitive. Routerul împreună cu satelitul livrează în trei benzi distincte Wi-Fi – pe 2,4 Ghz, pe 5 GHz și o altă bandă de 5 GHz care este blocată accesului normal.
Google Wi-Fi e cel mai simplu sistem Wi-Fi Mesh pentru utilizatorul normal și are și un preț decent. Kitul e format din trei unități – un hub principal și două sonde secundare.
Fiecare unitate este de fapt un mic cilindru, cu o bandă albă simplă albă în centru, acestea fiind identice. Aceasta înseamnă că oricare dintre cele trei unități ar putea funcționa ca „router” al sistemului, având porturi Ethernet incluse. Sistemul se configurează foarte simplu cu ajutorul unei aplicații disponibilă pe iOS și Android. În cazul celei mai recente versiuni, Google a extins caracteristica de verificare a rețelei și poate detecta potențiale blocaje.
Linksys Velop este alt sistem de tip plasă care oferă viteze amețitoare, însă e puțin cam scump, în comparație cu concurenții săi. Și acest sistem dispune de tehnologia Dynamic Tri-band, pentru a asigura o performanță Wi-Fi de vârf în întreaga casă sau la birou. Cele trei noduri arată foarte bine și se potrivește cu orice tip de mobilier (îl poți comanda în alb sau negru). Nodurile Velop sunt modulare și lucrează împreună pentru a se potrivi cu orice layout al spațiului, fiecare unitate oferind până la 2000 de metri patrati de acoperire. Printre funcțiile suplimentare se numără control al accesului musafirilor, prioritizarea dispozitivelor și testarea vitezei de rețea.