Cu siguranţă aţi văzut coperta cărţii şi aţi zărit-o pe Nicole Kidman, aşa că deja nu mai este un secret că s-a făcut film după această carte. Ceea ce nu ştiţi, însă, e faptul că romanul este bestseller internaţional apărut în 42 de ţări. Latura mai puţin bună a bestseller-urilor este că, fiind citite la scară largă, sunt destul de light. Vocabularul este pe înţelesul tuturor iar romanul nu prezintă niciun fel de greutate. Totuşi…
Povestea este cea care ne captează atenţia deoarece este… neobişnuită. Christine, protagonista cărţii, este o femeie în vârstă de 47 de ani. Ea se trezeşte în fiecare dimineaţă cu memoria de la 20 de ani. În zilele bune, căci alteori îşi aminteşte că este doar o fetiţă. Din cauza unui accident petrecut cu 20 de ani în urmă, ea suferă de o formă foarte ciudată de amnezie, astfel că îşi poate aminti fiecare detaliu din ultimele 24 de ore, cu excepţia cazului în care adoarme, moment în care toate amintirile se şterg. De ce are somnul acest impact asupra ei şi de ce nu acţionează altfel? Doctorul Nash, cu care Christine se întâlneşte pe ascuns, este cel care scrie un studiu despre situaţia cu care se confruntă pacienta în cauză.
„Mâine o să mă trezesc la fel ca azi-dimineaţă: crezând că sunt un copil, că am o viaţă înainte şi încă pot face nenumărate alegeri. Apoi o să aflu din nou că mă înşel. Că deja am făcut multe alegeri decisive şi mă aflu la jumătatea vieţii.” – Acestea sunt gândurile cu care s-a confruntat în fiecare dimineaţă timp de 20 de ani. Sunt, totuşi, unele dintre cele mai… blânde. Cele care cântăresc greu sunt legate de faptul că nu se poate obişnui cu ideea că este căsătorită, că bărbatul de lângă ea nu este foarte atractiv şi nu simte absolut nimic pentru el. Totodată, îi este greu să se privească în oglindă. Se simte captivă într-un corp care nu pare să fie al ei…
„M-am aşezat la măsuţa de toaletă să îmi studiez chipul în oglindă, apropiindu-mă cu precauţie de propria-mi imagine. Mi-am pipăit ridurile de pe frunte şi pliurile de sub ochi…”
„Înainte să adorm” este o carte despre frică şi curaj în aceeaşi propoziţie. O carte despre încredere… şi neîncredere. Un roman despre câte feţe pot avea cei de lângă noi. Dar, mai presus de toate, o carte despre forţa interioară.
Nu este una dintre cărţile al căror final ni-l putem imagina cu uşurinţă. Poate nici suficient de antrenantă, ca stil, pentru publicul pretenţios (în care, cred eu, reuşesc să mă încadrez). Aşa cum am spus şi în introduce, este o carte light. Dar povestea este cea care merită toată atenţia. Altfel nu o mai recomandam, nu-i aşa? 😉
[…] Am scris câte ceva despre această carte şi pe Flawless.ro. Dacă v-au plăcut rândurile de aici şi vreţi să descoperiţi un pic mai mult (plus alte […]