La început de an, cu toţii ne dorim să facem câteva schimbări care să asigure rezultate mai bune, adică să facem tot posibilul pentru a ne asigura că avem un am mai bun. Este important să înţelegem că fiecare an nou, fiecare zi şi fiecare moment ne aduce ceva mai mult, chit că vorbim doar despre noi experienţe. Nu rămânem la fel, căci aceste experienţe ne îmbogăţesc şi, dacă ştim să le luăm în seamă, ne ajută să ne dezvoltăm frumos. Noi şi experienţele noastre suntem sursele propriei stări de bine şi de aceea este important să ne dezvoltăm mereu, să începem proiecte noi, să facem schimbările pe care, oricum, ni le doream demult. Dacă vrei să afli şi tu cum să ai un an mai bun, te poţi inspira uşor din ideile de mai jos!
Împarte un obiectiv mare în câteva mai mici
Nu-i așa că e bine să ai visuri măreţe? Însă, de multe ori, acest lucru poate fi descurajant, pentru că nu vei vedea rezultatele dorite atât de repede cum speri. Pentru a te bucura de un plus de motivaţie, îți recomandăm să împarți proiectul pe care ți l-ai propus în mai multe „mini proiecte”. Dacă ți-ai propus să slăbești 20 de kg anul acesta, setează-ți ca scop să slăbești 2 kg în primele două săptămâni, de exemplu. Fiind un obiectiv mai ușor de atins, te poți bucura de victorii mai mici într-un timp mai scurt. Aşa, vei căpăta pas cu pas încredere în forțele proprii şi descoperi cum să ai un an mai bun bucurându-te de fiecare victorie.
Recompensează-te des
Pe principiul „după faptă și răsplată”, oferă-ți un mic cadou pentru fiecare mică reușită. Poate fi o plimbare în aer liber, un episod din serialul preferat sau chiar ceva dulce. Până la urmă, chiar dacă scopul este să scazi în greutate, de exemplu, dacă timp de câteva săptămâni ai mâncat sănătos, atunci, o bombonică sau un biscuit nu va dăuna grav progresului de până acum. Însă, echilibrul este cheia: să fie o singură gustare, un singur episod și așa mai departe. Și iată și o dovadă de putere personală!
Acordă atenție lucrurilor pozitive
Chiar dacă vrei să obții un anumit rezultat, toată călătoria până la el s-ar putea să ți se pară o adevărată corvoadă. Este posibil să percepi doar greutățile, paşii necesari pentru a ajunge la acel rezultat. E mai bine să vezi lucrurile pozitive, care pot părea mici dacă le compari mereu cu eforturile. Cum să ai un an mai bun dacă vezi mereu doar greutăţi în faţă? Gândeşte-te zi de zi la alte reușite din trecut! Asta te va ajuta să ai mai multă încredere în tine. De asemenea, seara, amintește-ți unul sau mai multe lucruri bune care ți s-au întâmplat de-a lungul zilei şi gândeşte-te la tot ce poate aduce bun ziua de mâine. Vorba lui Scarlett O’Hara: ”În fond… și mâine este o nouă zi.”
Nu lăsa eșecurile să te descurajeze
Dacă și tu ai tendința să renunți atunci când apare primul obstacol, atunci trebuie să faci câteva schimbări la capitolul motivaţie şi să descoperi cum să ai un an mai bun. Chiar dacă ai mâncat prea mult o zi, două, trei, nu renunța la ceea ce ți-ai propus. Întoarce-te la obiectivul tău și continuă să mănânci sănătos sau să mergi la sală. Dacă ai cheltuit luna aceasta mai mult decât trebuia, asta nu înseamnă că luna viitoare nu vei reuși să strângi bani. Nu te descuraja și, mai ales, nu te învinovăți! Sunt multe lucruri pe care nu ai cum să le controlezi. Cum zicea Caragiale: „Luptă și dă-i, și dă-i și luptă” – pentru că perseverența este extrem de importantă.
Creează un spațiu productiv
Casa ta este şi casa sufletului tău, iar biroul în care lucrezi este şi el foarte important pentru nivelul tău de productivitate şi bună dispoziție. Cercetătorii de la Universitatea California au arătat că persoanele care locuiesc în case dezordonate, cu mormane de haine și hârtii la vedere, au şi un nivel crescut de stres. „Curățenia oferă oamenilor un sentiment de asumare și control asupra propriului mediu,” spune Darby Saxbe, profesor asistent de psihologie la Universitate. Asta nu înseamnă că trebuie să faci zilnic curățenie generală! Cine are timp de așa ceva?! Asigură-te că faci regulat ordine în casă/birou, ștergi praful, dai cu aspiratorul mopul. Pentru a prinde doi iepuri deodată, alege un detergent cu un miros plăcut, care să te încarce cu o doză extra de energie. Soluția de pardoseli Asevi Green e o variantă minunată dacă îți place un parfum sofisticat, proaspăt și persistent – o combinație de esență de vanilie, lemn de santal, fructe de pădure, flori albe, rozmarin, măr și iarbă verde.
Dincolo de aceste idei de bază, dacă vrei să afli cum să ai un an mai bun, ține minte că tu știi cel mai bine ce te motivează. Important este să pui în aplicare, nu să rămână o simplă rezoluție amânată.