Toamna se instalează încet şi sfârşitul vacanţei devine o certitudine. Revenirea în colectivitate impune necesitatea de a ne adapta la stilul de viata al acesteia. De aceea, sunt imperios necesare câteva măsuri de îngrijire şi totodată de protecţie, odată cu revenirea la şcoală.

Revenirea la şcoală: îngrijirea corporală

Printre sfaturile de îngrijire, curăţare şi protecţie se numără şi cele referitoare la îngrijirea corporală. Schimbarea de anotimp ne determină să privim cu mai multă grijă către produsele pe care le alegem pentru copii. Recomandate sunt, desigur, cele dermatocosmetice, deoarece acestea sunt hipoalergenice, noncomedogenice, fără parfum, parabeni sau alte substanţe chimice considerate a fi daunatoare copiilor. Un alt argument este acela că produsele dermatocosmetice au în spatele formulei lor chimice multă muncă de cercetare şi studii clinice solide. Deci, atenţia noastră ar trebui îndreptată în această direcţie.

Fiind vorba despre pielea copilului este necesar să cerem sfatul medicului dacă apar manifestari sau simptome ce pot constitui începutul unei maladii. Dermatologul şi pediatrul vă pot oferi sfaturile şi tratamentul adecvat. Nu ezitaţi să vă adresaţi lor dacă apar probleme!

În ceea ce priveşte îngrijirea pielii odată cu revenirea la şcoală, este nevoie de produse de spălare şi de creme de corp care să raspundă cel mai bine tipului de piele pe care îl au copiii. Aici se evidenţiază săpunul fără săpun, numit şi sindet. Acesta are bază de spălare vegetală, respectă echilibrul şi pH-ul pielii şi spală fără să agreseze ori să usuce pielea. Un exemplu în acest sens ar fi Sindet, gel spumă de baie vegan.

Photo by Ben White on Unsplash

Protecţia antibacteriană şi anti-micotică

De cele mai multe ori, în compoziţia dermatocosmeticelor pentru copii se introduc şi principii active cu rol antibacterian şi anti-micotic, care pot preveni multe dintre infecţiile şi contaminările specifice colectivităţii, odată cu revenirea la şcoală. La scoală, grădiniţă, creşa, sala de sport etc., copilul vine în contact cu multe suprafeţe neigienizate corespunzător şi aşa creşte mult riscul contaminării. Obiectele şi jucăriile atinse de mulţi copii pot fi o sursă de transmitere şi de îngrijorare.

Foarte frecvent apare pitiriazisul, o infecţie fungică generată de fungii din specia Malassezia. Acestea proliferează pe piele şi determină apariţia unor pete albe sau maro care se extind pe corp. Ele necesită tratament cu anti-fungice locale.

Eu vă recomand astăzi şi Mycogel gel de spălare anti-micotic, care previne şi limitează pitiriazisul. Acesta se recomandă copiilor şi adulţilor deopotrivă. Nu trebuie să uităm, însă, faptul că este imperios necesar să mergem la dermatolog pentru a ne asigura că diagnostic corect.

Citeşte şi: 3 dintre…

Îngrijirea scalpului şi părului copiilor

Un alt motiv de atenţie sporită este scalpul. Uneori, este vorba doar despre o îngrijire adecvată a unui scalp sensibil, cu păr rar, fragil, deteriorat sau ondulat. În această situaţie se recomandă Ecophane, un şampon blând, special conceput pentru uz zilnic, care are şi balsam încorporat, ceea ce face părul uşor de descurcat şi de pieptănat. Acesta este ideal la orice vârstă, pentru copii şi adulţi, fiind un şampon hipoalergenic, cu pH fiziologic şi plăcut parfumat.

Exista însă şi situaţii mai complicate, în care scalpul copiilor prezintă mătreaţă şi scuame. În această situație, vorbim despre dermatita seboreică. Este necesară o consultarie la dermatolog, iar acesta va recomanda şampoane cu o formulă special concepută, care să conţina anti-fungice, agenţi decapanţi şi anti-prurit.

Aici oferta este foarte variată, în farmacii fiind disponibile o multitudine de şampoane tratament. Vă recomand să ascultaţi doar sfatul medicului şi al farmacistului. Recomandarea mea în acest caz este legată de aplicarea a doua şampoane specifice, în funcţie de gravitatea dermatitei. Cystiphane DS sampon este recomandat în puseul de dermatită seboreică, cu 2-3 spălări pe săptămână timp de 3-4 săptămâni, în timp ce Cystiphane S este un şampon de întreţinere pe termen lung, care se va aplica după tratamentul cu Cystiphane DS. Ambele conţin două antifungice cu acţiune sinergică: climbazol şi micinazol şi agenţi decapanţi precum acidul salicilic şi rezorcinolul. Deşi aceasta este recomandarea mea, nu uitaţi să apelaţi la medicul dermatolog!

Aceste şampoane nu se recomandă copiilor cu vârsta sub 3 ani, deoarece ele conţin o concentraţie mare de acid salicilic. După vârsta de 3 ani, pot fi utilizate cu succes.

În concluzie recomandarea medicului este estenţială când vine vorba de îngrijirea copiilor şi de revenirea la şcoală, mai ales având în vedere faptul că oferta de produse dermatocosmetice este foarte variată şi doar aşa toate aceste probleme îşi găsesc o rezolvare adecvată. Sfatul meu este să faceţi întotdeauna alegeri inspirate şi documentate!

Citeşte şi: Flori, fete…

How to...

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *