Am crescut visând că o să merg în tabere pe care părinţii mei nu şi le permiteau. Apoi am crescut şi mai mult, gândindu-mă că atunci când o să am propria familie o să locuiesc într-o ţară în care se organizează tabere precum cele din filmele americane, tabere în urma cărora copiii chiar învaţă distrându-se. Reale activităţi extracuriculare, nu doar proiecte care dau bine pe hârtie. Ei bine, România ţine pasul cu lucrurile pe care le-am visat cândva. Astfel, din 2013 la noi există Taberele Coolturale BookLand. Aceste tabere sunt adresate copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani (nu şi părinţilor, deşi unii insistă). Un sfert tabără „clasică” (cu sport și drumeții în natură), un sfert excursie culturală, un sfert conferințe și ateliere practice cu personalități importante și un sfert distracție… Cam așa ar putea defini BookLand taberele pe care le organizează, dacă acestea s-ar limita la definiții și dacă ar fi ceva mai puțin decât experiențe unice pentru fiecare participant.
„Scopul nostru este acela de a deschide mințile tinere, a le oferi inspirație și motivație – totul într-un cadru natural, dominat de ideea de joc, de provocări și de stârnirea curiozității.”, declară Mihaela Petrovan, președintele Asociației BookLand.
Ediţia de anul acesta, adică din 2017, se va desfăşura în Comitatul Galaway (Irlanda), Stockholm (Suedia), programul continuând apoi cu module pe varii grupe de vârstă în trei locuri de vis din țara noastră: Valea Lotrului, Predeluț – Bran și Gura Portiței – Delta Dunării.
Programul este menit să-i unească pe copii prin activități captivante. Acestea variază de la vizitarea obiectivelor culturale, spectacole de teatru și seri de film, la drumeții și plimbări cu bicicleta sau ATV-ul, la vânători de comori, sporturi la alegere, disco și cursuri tematice – creative writing, pictură, regie de film, oratorie, antreprenoriat și multe altele – ținute de specialiști, personalități sau profesori în domeniu. Se vor descoperi pasiuni, se vor lega noi prietenii, se vor crea amintiri de neuitat. În afara activităților, participanții au totul asigurat, dar și destul timp liber la dispoziție pentru a socializa și a citi. Doar nu credeați că lectura poate lipsi dintr-o tabără organizată de BookLand…
Nu e niciodată prea devreme sau prea târziu pentru ca tinerii să-și formeze caracterul. În ziua de azi, o minte sănătoasă este o minte deschisă, iar participanții sunt la vârsta la care este important să li se deschidă noi orizonturi și să înțeleagă că limitele acestora sunt doar imaginare. Pentru a face o actualizare a vechii zicale latine, am spune că Tabăra Coolturală BookLand oferă „o minte deschisă într-un corp sănătos.”