Cicatricele fac parte din viaţa noastră. Oricând ne putem confrunta cu ele sub diverse forme. Haideţi să descoperim împreună ce sunt ele, cum apar şi, mai ales, cum le putem ameliora şi vindeca?
Aşadar ce sunt cicatricele?
O cicatrice reprezintă un răspuns prompt al pielii în procesul de vindecare. Practic, vorbim despre un răspuns natural, prin care tegumentul rănit este vindecat. În momentul rănirii, tegumentul pierde substanţa dermo-epidermică şi aşa apar cicatricele.
Din acest moment, începe procesul de vindecare. Un rol important îl joacă aici colagenul, o proteină seretată la nivelul plăgii şi care ajuta în procesul de refacere. La început, leziunea se acoperă cu o crustă şi apoi, prin acumularea de colagen, apare o cicatrice netedă cu ţesut moale.
Pe suprafaţa corpului pielea nu se cicatrizează în acelaşi ritm şi nici în acelaşi mod. Unele zone, cum ar fi coatele şi genunchii sunt numite şi zone de tracţiune. Aici pielea efectuează multe mişcări, întinderi şi astfel cicatricele formate aici sunt mult mai vizibile şi mult mai proeminente.
Corpul omenesc este dotat cu multe mecanisme naturale de vindecare şi implicit de cicatrizare. În mod normal, orice leziune sau rană se vindeca de la sine, fără a lăsa urme vizibile.
Ce este o cicatrice anormală?
Exista şi situaţii, şi nu puţine, când se dezvoltă cicatrice anormale, reliefate şi întinse ca suprafaţă.
Acestea sunt cele hipertrofice şi cheloide, generate de apariţia unui ţesut cicatricial în exces. Se produce, de fapt, colagen în exces, iar acest lucru duce la o creştere în volum a cicatricei, chiar şi după vindecare. O caracteristică a cheloizilor este aceea ca pot invada şi ţesutul sănătos.
Ce favorizează apariţia cicatricelor cheloide şi hipertrofice?
- Rănirile de tot felul, fie că vorbim despre intervenţii chirurgicale, arsuri, tăieturi, etc.
- Factorii genetici, predispoziţia genetică joacă un rol primordial în apariţia lor. Nu putem vorbi despre o posibilitate de a prevedea riscul apariţiei cheloizilor. Depinde de structura ţesuturilor şi de genetica fiecărei persoane în parte.
Cum facem diferenţa între un cheloid şi o cicatrice hipertrofică?
Aparent, pentru un ochi neavizat, ele arată la fel. Medicul dermatolog poate stabili însă tipul de cicatrice şi modul de tratament.
Cheloizii sunt formaţiuni mai închise la culoare comparativ cu pielea şi apar preponderent la nivelul pieptului, umerilor, obrajilor şi a lobului urechii. Aproximativ 10% din populaţia globului dezvoltă cheloizi.
Cicatricele hipetrofice sunt mai aplatizate, mai întinse ca dimensiune şi mai deschise la culoare.
Citeşte şi: Ce este pH-ul…
Cum tratăm o cicatrice?
Indiferent de tipul lor, trebuie să ştiţi că tratamentul durează cel puţin 3 luni. Tratamentul este unul combinat: se poate interveni asupra lor prin mai multe procedee: creme, uleiuri, laser, plasturi siliconati, etc.
Deşi nu pun viaţa în pericol, cicatricele pot cauza suferinţă de ordin estetic.
Vestea bună este că astfel de cicatrici se pot ameliora şi trata chiar şi la ani distanţă de la apariţia lor. Nu ezitaţi să vă adresaţi dermatologului în acest caz.
Astăzi vă recomand o cremă special adaptată acestei patologii şi anume Sodermix cremă. Aceasta se găseşte în farmacii şi online, AICI şi conţine SOD (superoxid dismutaza), o enzimă cu rol anti-inflamator.
Faceţi alegeri inspirate şi bine documentate!
Citeşte şi: Mătreaţa…