Cultivarea trandafirilor are o istorie îndelungată, căci fascinanta lume a rozelor nu se află doar în esenţele din sticle, ci te poate ademeni la fel de bine și de pe rafturile din cămară.
Trandafirii comestibili
Rosa Damascena a făcut înconjurul lumii cu mireasma petalelor sale, iar abundenţa înfloririi a fost un motiv în plus pentru a profita de beneficiile acestui trandafir. Dulceaţa, siropul şi ceaiul au adus rafinament celor mai sofisticate mese de-a lungul timpului, iar prezentul pare că reînvie aceste produse. Unul dintre cei mai recunoscuţi producători şi furnizori de trandafiri pentru dulceaţă şi ulei esenţial, FamousRoses.eu, acordă importanță şi soiului Rose de Rescht, pe lângă merituosul Trandafir de Damasc. Cu un miros puternic şi fabulos, Rose de Rescht a crescut în popularitate datorită magiei prin care se transformă într-una dintre cele mai delicioase dulceţuri din întreaga lume.
Trandafirii de dulceaţă, călători în timp
Trandafirul de dulceaţă a început să fie cultivat în India, în vremea împăraţilor moguli. În prezent, Iran, India, Egipt, China, Franţa şi Rusia sunt printre cele mai importante ţări producătoare de ulei de trandafir, apă de trandafiri şi concentrat de trandafiri. Marocul este renumit şi el în producţia de apă de trandafiri. Dacă este să vorbim despre bătrânul continent, Bulgaria, Turcia, Franța şi Italia sunt principalele țări în care trandafirul Rosa Damascena este cultivat pe suprafețe întinse, în special pentru producția uleiurilor volatile. Peste 10 tone de ulei parfumat sunt extrase anual din trandafirii cultivaţi în aceste ţări.
Ce trebuie să ştii pentru a putea cultiva trandafiri de dulceaţă si ulei esential
Din anul 2015, au început să se acorde fonduri europene nerambursabile pentru cultivarea de trandafiri pentru dulceaţă, motiv pentru care piaţa este în continuă creştere în acest domeniu. Valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro, de aceea este un moment prolific să te gândeşti serios dacă doreşti să faci şi tu acest pas.
Trandafirii pentru dulceață nu sunt pretențioși în ceea ce priveşte altitudinea sau solul şi nici temperatura. Pentru înființarea de plantații de trandafiri de mari dimensiuni, trebuie avut în vedere ca locul ales să nu fie umbrit de copaci sau garduri vii, deoarece trandafirii au nevoie de soare cel puțin pe durata primei părți a zilei. Pentru o înflorire abundentă, planta are nevoie de temperaturi cuprinse între 15 şi 30°C.
Pentru o dezvoltare bună a plantei, în primul an se recomandă irigarea cu cel puțin 10 litri de apă pentru fiecare plantă, o dată pe săptămână, în perioadele foarte călduroase și mai uscate. În perioadele ploioase, foarte important este drenajul corespunzător pentru ca apa de ploaie excesivă să se scurgă de pe plantație. Pentru ca înflorirea să fie abundentă, plantele au nevoie de un sol fertil, bogat în humus şi îmbunătăţit cu îngrășăminte minerale complexe. Pentru randamete bune sunt recomandate si solurile argiloase sau luto-nisipoase cu un pH între 6 şi 8.
Recoltarea petalelor de trandafir pentru dulceaţă se face dimineaţa, atunci când florile se deschid. În perioada de vârf de înflorire, culesul florilor poate continua până după amiază, pentru ca toate florile care au ajuns la maturitate sa fie recoltate. Petalele se culeg în saci de pânză și se transferă imediat în coșuri de răchită sau în lăzi bine aerisite. Florile trebuie prelucrate cât mai repede posibil, pentru a preveni fermentarea.