Cireșul aduce puțină poezie în orice grădină, pentru că arată minunat când înflorește și devine chiar mai frumos atunci când încep să se coacă primele fructe, pe care copiii le așteaptă cu sufletul la gură. Floarea de cireș este considerată simbolul delicateții primăverii, iar fructele sunt apreciate atât pentru aspectul apetisant, cât și pentru gustul irezistibil.
Jardina.eu îți pune la dispoziție o gamă variată de cireși foarte productivi și aromați, soiuri de renume, extrem de apreciate. Aroma deosebită a pulpei și frumusețea fructelor de un roșu închis îți vor încânta simțurile pe toată perioada sezonului. Delicioase, cireșele sunt foarte dorite de către cei mici, atât în starea lor naturală cât și sub formă de dulcețuri, gemuri, compoturi și plăcinte. Oferă familiei tale fructe sănătoase și pline de vitamine, atât de benefice pentru sănătate!
“Bigarreau Burlat“ este un soi francez, renumit și apreciat pentru calitățile sale deosebite. Apetisant, acest soi face cireșe incredibil aromate, de o consistență cărnoasă. Din aceste cireșe vei putea face gemuri, compoturi sau plăcinte senzaționale cu care îți vei impresiona familia și prietenii. Pomul are coroana largă, globuloasă, intră pe rod în anul 5 de la plantare și produce abundent, fructificând predominant pe buchete de mai. Înfloritul este timpuriu, iar fructul este mare (6-7 g), de culoare roșu închis, pulpă pietroasă și gust dulce acidulat. Sâmburele este de mărime mijlocie și neaderent la pulpă. Perioada de coacere are loc în ultima decadă a lunii mai și prima decadă a lunii iulie.
Condiții optime
Cireșul preferă solurile luto-nisipoase, care nu rețin apa în exces. Evită-le pe cele argiloase, deoarece apa stagnată în sol poate sufoca în timp rădăcinile pomului. Pentru că are nevoie de multă lumină, cireșul se plantează în zonele însorite din grădină, la o distanță suficient de mare de alți copaci care l-ar putea umbri. Distanța de plantare ar trebui să fie de 3-4 m între pomi și de 5-6 m între rânduri dacă îți dorești o livadă.
Plantarea
Altoiul de cireș trebuie plantat toamna sau primăvara, în repaos vegetal. Sapă o groapă suficient de mare pentru rădăcini, astfel încât să nu le înghesuiești sau rupi, și fixează un arac pentru susținere. Mixează pământul scos din groapă cu compost, așează cireșul și umple groapa cu amestecul pe care îl vei tasa și uda, astfel încât solul să devină moale și să se lipească de rădăcinile pomului. Plantează pomul cu punctul de altoire la 5 cm deasupra solului. După plantare, se recomandă scurtarea axului la aproximativ 1 m.
Curățarea
Cireșul trebuie curățat până să înmugurească, iarna târziu sau primăvara devreme, odată cu încălzirea vremii, după ce pericolul înghețului și al ninsorii a trecut. Acest procedeu nu este obligatoriu în fiecare an și nu se recomandă tăierea ramurilor groase, deoarece rănile se cicatrizează destul de greu. Din același motiv, poți înlocui tăierea de primăvară cu cea de vară, după recoltarea fructelor, deoarece atunci rănile se vindecă mai rapid. Îndepărtează toate crengile bolnave, uscate, rupte sau afectate de dăunători. Dacă este necesar, taie inclusiv din crengile din mijlocul coroanei, pentru a permite luminii să ajungă spre interior și pentru o mai bună circulație a aerului.
Udări și fertilizări
Puietul are nevoie de udări regulate în primul an de viață, esențiale pentru sănătatea și vigoarea rădăcinilor. Poți săpa un mic șanț în jurul pomului, unde vei pune apă o dată sau de două ori pe săptămână. După primul an, udările vor fi rărite și corelate cu cantitatea de precipitații din sezonul respectiv. Și îngrășământul este important pentru a păstra umezeala, împiedicând uscarea solului. Adaugă un strat generos în jurul pomului pentru a-i asigura substanțele nutritive esențiale.