Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să ai barca ta cu care să cutreieri mările în căutare de comori şi aventură? Un adevărat pirat. Atunci numărul patru al seriei Assassin’s Creed este exact ce îţi trebuie.
Dezvoltat de Ubisoft Montreal şi lansat în toamna lui 2013 pentru PC, PlayStation, Xbox şi Wii, jocul păstrează o bună parte din elementele care au facut seria Assassin’s Creed celebră şi introduce aspecte noi, care au primit votul comunităţii de gameri.
Black Flag este un third-person action-adventure, cu elemente istorice, care redefineşte noţiunea de open world, oferindu-ţi posibilitatea să explorezi şi pe uscat şi pe mare, oferind, astfel, cea mai diversă lume a seriei. Harta include oraşele Havana, Kingston, Nassau şi Bahamas, plus multe alte insuliţe adiacente. Forţele spaniole şi britanice se intâlnesc la tot pasul iar tu primeşti o navă, Jackdaw, pe care o poţi îmbunătăţi. Echipajul îl poţi obţine în două moduri: poţi cumpăra oameni sau poţi să salvezi piraţi de pe uscat sau mare, iar ei, fiind foarte recunoscători, ţi se vor alătura. Şi ce plăcere să-i auzi cântând melodiile pe care tu le-ai cules de pe uscat, sau cum se bucură de fiecare dată când te urci la cârmă, sau cât de speriaţi sunt când te arunci în apă că ai văzut cine ştie ce obiect strălucitor.
Bătăliile pe mare sunt la cel mai realistic nivel întâlnit până acum. Contează mai mult abilitatea de a manevra în jurul celorlalte nave şi tactica abordată, decât rapiditatea de a trage cu tunul. Trebuie să ţii cont şi de vânt, dacă e furtună, sau de valuri mari, ucigaşe. Poţi distruge navele inamice complet sau poti să le bordezi. Această ultimă opţiune îţi oferă posibilitatea să repari Jackdaw-ul, să îţi scazi “wanted“ levelul sau să trimiţi nava capturată şi să-ţi măreşti flota, dar asta nu te ajuta pe modul singleplayer.
Cele mai periculoase nave de pe mare sunt Legendary Ships, care se găsesc numai în anumite zone şi cărora trebuie să le aplici o tactică mai specială dacă vrei să le cucereşti. Şi asta bineînţeles după ce creşti în nivel cu nava, te umplii de tunuri pe lateral şi îţi pui mortar, că altfel nu ai nici o şansă.
Povestea Assassin’s Creed 4 este destul de îmbârligată. Tu eşti angajat de compania Abstergo Industries să investighezi stramoşii lui Desmond. Asta o faci intrând în Animus, o maşinărie care te lasă să accesezi memoriile unor personaje din trecut, practic să te pui în pielea lor. Desmond este cel care înaintea ta a intrat în Animus ca celebrul (pentru serie) Ezio Auditore (Assassin’s Creed 2). Accesand Animus-ul intri în pielea personajului Edward Kenway, un corsar din Ţara Galilor care a devenit pirat. Există în continuare conflictul dintre asasini şi templieri…şi piraţi, şi tot felul de intrigi care nu îţi răpesc însă din plăcerea jocului.
Singura parte cu adevărat enervantă este bucata din prezent, care, deşi a luat review-uri bune de la IGN şi Gamespot, cum că ar fi mai interesantă decât în celelalte jocuri Assassin’s Creed, mie mi s-a parut la fel de plictisitoare: eşti limitat în acţiuni, te plimbă prin Abstergo Industries în sus şi în jos, când tot ce vrei tu de fapt este să te lase să te întorci la nava ta şi să mai distrugi nişte inamici.
Sistemul de upgrade al lui Edward este asemănător celui din Far Cry 3: vânezi şi pe uscat şi pe mare, iar din piei şi oase de animale îţi faci tot felul de obiecte. Vânătoarea pe uscat nu este la fel de palpitantă şi de bine dezvoltată ca cea din Far Cry, dar vânătoarea de rechini şi balene compensează.
Misiunile sunt cele specifice seriei: urmareşte-l pe x, jefuieşte hambarul y, ucide-l pe z, de care, dacă te plictiseşti, poţi să te intorci oricând la Jackdaw şi să faci o misiune cu adevărat tensionată, printre rechini.
Verdictul nostru e simplu: Assassin’s Creed: Black Flag este cel mai bun din serie şi merită să omorâţi câteva ore cu el!