Ca orice an nou, 2025 a început cu mult entuziasm, iar rezoluţiile sunt, ca de obicei, un ritual obligatoriu. Pentru mulţi dintre noi, acestea au devenit o adevărată listă de dorinţe, pe care vrem să le împlinim cu ambiţie şi devotament: să slăbim, să economisim bani, să citim mai multe cărţi sau să dedicăm mai mult timp pasiunilor noastre. Totuşi, realitatea este că majoritatea rezoluţiilor de Anul Nou eşuează până la sfârşitul lunii ianuarie, moment în care se instalează starea de tristeţe, urmată uneori chiar de depresie şi anxietate. De ce? Pentru că, de multe ori, rezoluţiile sunt mai degrabă o presiune culturală decât un angajament autentic faţă de noi înşine. Ar trebui, oare, să renunţăm la presiunea rezoluţiilor în 2025?

Anul acesta, poate fi momentul să renunţi şi tu la rezoluţii şi să preiei o abordare diferită pentru a-ţi atinge obiectivele de viitor. Iată de ce ar putea fi cea mai bună decizie pe care o vei lua:

Majoritatea rezoluţiilor nu sunt obiective realiste

„Vreau să slăbesc 10 kg”, „Vreau să economisesc banii necesari pentru o vacanţă de lux”, „Vreau să renunţ la junk food, dulciuri şi băuturi carbogazoase”, „Vreau să obţin o promovare la locul de muncă” – acestea sunt doar câteva exemple de rezoluţii frecvent întâlnite de Anul Nou. Fiecare dintre aceste obiective, însă, cere timp şi paşi mici pentru reuşită. În plus, nu este deloc realist să te aştepţi să slăbeşti brusc 10 kilograme, de exemplu. Această lipsă de realism este periculoasă, căci ea poate duce la frustrare şi abandon.

Fără presiunea unei rezoluţii formale, ai libertatea de a încerca să faci schimbări mici, dar constante, în loc să te blochezi în obiective care par imposibil de realizat.

Presiunea rezoluţiilor poate duce la depresie

24 ianuarie este considerată a fi cea mai tristă zi a anului, iar tristeţea, stările depresive şi anxioase cresc la cele mai înalte cote în această zi. Afirmaţia îi aparţine Dr. Cliff Arnall, care a precizat şi câteva motive pentru stările emoţionale negative cu care se confruntă mulţi dintre noi în prima lună a anului. Unul dintre motive este faptul că majoritatea oamenilor își încalcă rezoluţiile la doar șase-șapte zile după Revelion. Chiar şi cei mai rezistenţi dintre noi tind să se întoarcă la obiceiurile nesănătoase de dinainte la doar trei săptămâni după Anul Nou. În plus, bucuria sărbătorilor și distracția în familie încetează până la jumătatea lunii ianuarie, acesta fiind un alt motiv de tristeţe.

Pe scurt, cumulul dat de încheierea sărbătorilor, presiunea rezoluţiilor şi abandonarea acestora poate duce la tristeţe sau, mai rău, poate accentua depresia şi anxietatea.

E nevoie de timp pentru a face schimbări reale, de durată

Presiunea rezoluţiilor este dată şi de cel mai mare dezavantaj al acestora, adică de rigiditatea lor. Practic, să le urmezi înseamnă să îţi condiţionezi mintea să se fixeze pe un singur obiectiv sau pe câteva, lucru care poate duce la pierderea motivaţiei dacă nu vezi rezultate imediate. În fond, schimbarea reală se produce în timp, prin adaptare constantă la viaţa de zi cu zi şi flexibilitate. De exemplu, în loc să spui „Voi face sport de 5 ori pe săptămână în 2025”, poţi să te concentrezi pe obiective mai mici, dar realizabile: să fii mai activ în general, să mergi pe jos mai mult, să faci stretching acasă etc.

Să renunţi la rezoluţii nu înseamnă să renunţi la obiectivele tale, ci să spui DA! unei abordări mai realiste şi mai adaptabile la schimbările cotidiene.

Promisiunile pot fi încălcate, intenţiile nu

Uneori, ne este greu să ne ţinem de promisiunile pe care le facem altora. Este încă şi mai greu să ne ţinem de promisiunile pe care ni le facem la început de an. În loc să-ţi faci promisiuni sau rezoluţii, cum mai sunt ele numite, ai putea încerca să trăieşti în acord cu intenţiile tale pentru anul care vine. Intenţiile sunt mai fluide şi mai flexibile decât rezoluţiile, aşa că pot fi realizate pas cu pas. Ele pot suna astfel:

„Vreau să mă simt mai bine în pielea mea”;

„Vreau să petrec mai mult timp cu familia”;

„Vreau să fiu mai prezent/-ă în activităţile mele zilnice.”

Aceste intenţii pot fi ajustate şi adaptate pe tot parcursul anului, fără presiunea rezoluţiilor, care sunt adesea percepute drept o listă de obiective.

Pe scurt, de ce poţi alege să renunţi la rezoluţii

În 2025, ar trebui să renunţăm la rezoluţii şi ne dăm voie să trăim mai autentic, fără presiuni inutile. Dacă şi tu te numeri printre cei care îşi doresc acest lucru, concentrează-te pe intenţii, pe abordări pas cu pas şi pe micile schimbări pe care le poţi face în acest sens. Nu uita că schimbările reale nu sunt evenimente de sine stătătoare, ci un procese care au loc în timp, în mod firesc.

Fii blând cu tine pe parcursul noului an şi aminteşte-ţi că micile victorii zilnice sunt acelea care garantează succesul pe termen lung. 2025 poate fi despre dezvoltarea ta ca persoană şi despre adaptare, nu despre bifarea unei liste de rezoluţii.

Citeşte şi: Cum alegi…

Citeşte şi: 5 situaţii…

How to...

One reply to “De ce ar trebui să renunţi la presiunea rezoluţiilor în 2025”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *