Expoziţia de fotografie documentară „Sezonierii” va putea fi vizitată în perioada 10 mai — 9 iunie 2024, în Sala Irina Nicolau de la Muzeul Național al Țăranului Român din Bucureşti.
Ce a inspirat fotografiile din cadrul expoziţiei?
Cum arată viața zilnică a muncitorilor români sezonieri plecați în Spania, Germania sau Marea Britanie, între munca din câmp și pauze de masă, mâncarea de acasă și timpul liber departe de familie, locuirea temporară precară și speranța de a reveni permanent în țară, în casele pe care le construiesc și pe care le părăsesc o mare parte din an? Ce știm despre rutinele și proiectele oamenilor care au plecat în căutarea unor surse de trai decent, pe care presa autohtonă fie i-a numit peiorativ „căpșunari” sau i-a redus la rolul de victime?
Aceste întrebări şi multe altele au inspirat realizarea unor fotografii impresionante, care fac acum obiectul expoziţiei de fotografie documentară „Sezonierii”.
Despre expoziţia de fotografie documentară „Sezonierii”
Vineri, 10 mai, de la ora 18:00, Muzeul Național al Țăranului Român invită publicul la deschiderea expoziției de fotografie documentară „Sezonierii”, un demers curatorial de valorificare a muncii de teren a fotografului Cosmin Bumbuț și a jurnalistei Elena Stancu. În ultimii 11 ani, cei doi au urmărit și observat îndeaproape viața zilnică a sezonierilor români în Europa de Vest, deschizând publicului, prin platforma teleleu, o resursă directă de documentare a fenomenului românesc al migrației sezoniere.
Expoziția, care valorifică o parte dintre fotografiile și notițele de teren ale celor doi jurnaliști, va putea fi vizitată între 10 mai și 9 iunie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00, în sala Irina Nicolau. În plus, joi, pe 16 mai, de la ora 18:00, are loc vernisajul expoziţiei, în prezența echipei teleleu.
Un proiect mai amplu, un proiect despre muncitorii sezonieri
Expoziția face parte din proiectul cultural „Sezonierii I”, inițiat de Muzeul Național al Țăranului Român și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul se va desfășura în perioada mai – noiembrie 2024, ca demers interdisciplinar, artistic și de cercetare a fenomenului migrației sezoniere, prin expoziția „Sezonierii” și o serie de ateliere, conferințe și sesiuni de film care vor pune în dialog cercetători, studenți antropologi, etnologi și arhitecți sau artiști și publicul larg.
Proiectul propune actualizarea perspectivelor curente asupra muncii sezoniere în agricultură, se arată în comunicatul de presă transmis de Muzeul Național al Țăranului Român.
Citeşte şi: 3 noi…
Citeste şi: Tudor…