Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție, intitulată ON THE COUCH. Aceasta va avea loc în perioada 27 octombrie – 12 noiembrie 2023, în București și Cluj-Napoca, și va aduce în fața publicului 18 concerte, 35 de muzicieni și o serie de evenimente intitulată SoNoRo Talks – ON THE COUCH.
Tema festivalului în 2023
Tema din acest an, ON THE COUCH, invită publicul la redescoperire de sine şi la o adevărată călătorie în intimitatea emoțiilor umane. Muzica este considerată a fi cea mai intimă dintre arte, iar actele creative de compoziție, interpretare și ascultare își au rădăcinile în subconștientul uman, aşadar alegerea temei nu este deloc întâmplătoare. Se consideră că nu există percepție a muzicii fără implicarea emoțiilor profunde, a proceselor subliminale sau a amintirilor, iar studiul psihicului uman se poate face sub mai multe forme. Atât arta, cât și știința sunt instrumentele care ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine și relațiile cu lumea exterioară.
Programul Festivalului SoNoRo 18 – ON THE COUCH
Festivalul SoNoRo se va desfășura în București în perioada 27 octombrie – 5 noiembrie 2023, iar primul concert va avea loc la Palatul Bragadiru.
Vineri, 27 octombrie, de la ora 19:30, publicul va face cunoștinţă cu excepționalul Ansamblu Janoska, în „Concertul de deschidere”. Ansamblul Janoska, cu pregătire clasică, depășește toate granițele cu limbajul său muzical poliglot, iar cei trei frați din Bratislava – Ondrej și Roman Janoska la vioară și František Janoska la pian – împreună cu Julius Darvas, cumnatul lor, la contrabas, creează o muzică inovatoare și palpitantă, care cucerește iremediabil publicul.
Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 19:30, la Sala Radio, participanţii sunt invitaţi la o întâlnire de zile mari cu orașul Viena și compozitorii care l-au iubit nespus, în concertul intitulat „Wunderstadt Wien”.
În ziua de duminică, 29 octombrie, pe lângă terapia prin muzică, publicul îşi va îndrepta atenția către alte trei modalități de a ne alina problemele și anxietățile cotidiene. În concertul de dimineață, de la ora 11:00, participanţii vor face terapie prin basme, la MARe – Muzeul de Artă Recentă, concertul fiind intitulat „Fairy Tale Therapy”. Programul zilei va continua la ora 16:00, publicul fiind invitat să doarmă puțin pe canapea, la concertul „Hypno Therapy” de la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”. Seara va continua de la ora 21:00, în Clubul Expirat, cu experimentul „Exposure Therapy” – o sesiune de terapie în care muzicienii sunt invitați să povestească despre „traumele” și aventurile muzicale de pe scenă, iar publicul să interacționeze cu ei.
Luni, 30 octombrie, ora 19:30, la Templul Coral, participanţii îşi vor explora visele, dorințele și amintirile în concertul „Laboratory of Dreams”, iar marți, 31 octombrie, ora 19.30, în Sala Mare a Ateneului Român vor analiza muzical, în concertul „Father and Son”, două cupluri tată-fiu, ambele strâns legate de Viena: Leopold și Wolfgang Mozart și Julius Leopold și Erich Wolfgang Korngold.
Miercuri, 1 noiembrie, ora 19:30, în splendida Sufragerie Regală din cadrul Muzeului Național de Artă al României, publicul este invitat să depăşească granițele cotidianului și conformismului și să facă o călătorie în câteva lumi interioare, poate neștiute până în acel moment, pe firul muzical al concertului „Breaking the Tabu”.
Joi, 2 noiembrie, de la ora 19.30, Festivalul SoNoRo revine la Sala Radio pentru o sesiune consistentă de melancolie, în concertul „Ink of Melancholy”. Evenimentul continuă vineri, 3 noiembrie, de la ora 19:30, când participanţii sunt invitaţi să se privească în oglindă, cu lentoare și profunzime, în Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, la concertul „Self-Portrait”.
Sâmbătă, 4 noiembrie, la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” publicul este invitat la „SoNoRo TALKS – ON THE COUCH”, unde invitați surpriză vor avea discuții despre muzică și experiențe care vor ieși la iveală pe măsură ce conversația se dezvoltă.
Ziua de duminică, 5 noiembrie, încheie această ediție în București prin două concerte demne de tema festivalului: matineul „New Constelation”, de la ora 11:00, la MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană, susținut de câștigătorii burselor SoNoRo Interferențe și un grandios „Finale – Eros and Thanatos”, de la ora 19:30, la Sala Mare a Ateneului Român.
Festivalul va continua apoi în Cluj-Napoca, între 6 și 12 octombrie, cu 7 concerte și câteva evenimente „SoNoRo TALKS – ON THE COUCH” în spații inedite.
Luni, 6 noiembrie, ora 19.30, festivalul va ajunge pentru prima dată în Casino – Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, cu un concert de deschidere intitulat „Alchemy of Memory” – de la scene din copilărie la iubiri uitate.
Marți, 7 noiembrie, este programată „SoNoRo TALKS – ON THE COUCH” la Da Pino & Oberjin Club, un spațiu ideal de discuții interesante și stări de grație, într-u ambient rafinat, cu tușe de mister.
Miercuri, 8 noiembrie, ora 19.30, la Biserica Evanghelică Luterană, Parohia Cluj – Biserica Pietati, participanţii vor căuta răspunsuri la dilemele interioare, în liniștea unui astfel de spațiu, în cadrul concertului care se intitulează chiar „Looking for Answers”.
Joi, 9 noiembrie, ora 19.30, la Sinagoga Neologă, Festivalul SoNoRo face un nou periplu în Viena, prin intermediul concertului „Wunderstadt Wien”, pentru a face cunoștinţă sau a-i reîntâlni pe alți compozitori care s-au lăsat cuprinși de farmecul acestui oraș.
Vineri, 10 noiembrie, ora 19:30, Festivalul SoNoRo va ajunge la timp la Casa Boema pentru o sesiune „JUST IN CASE – Despre superstiții, spirite și obsesii”. Sâmbătă, 11 noiembrie, ora 11:30, va poposi la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, pentru a creiona scenariul relației complexe „FATHER AND SON – Între Leopold, Wolfgang Amadeus și Franz Xavier Mozart”.
Seara de sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 19.30, ediţia ON THE COUCH va continua pentru publicul clujean cu „EXPOSURE THERAPY”, la Meron Coffee, un nou prilej de expunere necondiționată a trăilor pe care artiștii le-au avut pe scenele de concert.
În ultima zi a festivalului – duminică, 12 noiembrie, de la ora 19:30, la Universitatea Babeș Bolyai, în Sala Auditorium Maximum, Festivalul SoNoRo va invita publicul la concertul „FINALE – EROS & THANATOS” pentru o metamorfoză care să îl ghideze mai departe, în cotidian.
Află mai multe despre Festivalul SoNoRo
Află mai multe detalii despre Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție – ON THE COUCH, de AICI.
Citeşte şi: Livada…
Citeşte şi: Festivalul…