„Frumuseţea începe în momentul în care decizi să fii tu însăţi,” spunea Coco Chanel într-unul din citatele sale devenite celebre. Acest templu sacru al nostru numit corp, adulat şi hulit, iubit şi urât, perfect şi imperfect, reprezinta tot ceea ce avem fiecare dintre noi.
„Dacă este ceva sacru, acel ceva este corpul omenesc,” spunea atât de frumos Walter Whitman.
Avem deci datoria şi dreptul de necontestat de a-l îngriji şi de a-l trata cu respect? Răspunsul este evident: Da! Haideţi să descoperim împreună cum să devenim noi înşine prin deciziile potrivite pe care le luăm atunci când vorbim despre îngrijirea corpului nostru.
De la igienă la frumuseţe
Desigur începem cu duşul zilnic. Orice acţiune a noastră ar fi în zadar fără apă şi săpun. De aici porneşte călătoria noastră, cu menţiunea necesară legată de calitatea săpunului sau a gelului de spălare folosit. Pielea noastră are o structură mult mai complexă decât vedem cu ochiul liber. Are o structură stratificată, iar fiecare strat are rolul lui bine definit.
Folosirea unor săpunuri „fără săpun”, adică a sindetului, fără parfum, fără parabeni, fără sulfaţi sau coloranţi, ne ajută să curăţăm blând pielea şi totodată să şi menţinem integritatea şi funcţia ei de barieră. Deci, atenţie la produsele de spălare folosite!
Aplicaţi produse blânde, cu bază de spălare vegetală şi chiar cu agenţi anti-bacterieni!
În farmacii există o mulţime de astfel de produse dermato-cosmetice, iar recomandarea mea este Mycogel.
De asemenea, este important să menţionez faptul că apa folosită nu trebuie să fie fierbinte, ci călduţă, pentru a nu usca excesiv pielea în timpul duşului.
Al doilea produs de îngrijire, opţional de această dată, este gomajul. Acesta îndepărtează stratul superficial al epidermei (disjunct), asigurând o piele netedă, fără zone îngroşate, uscate sau iritate. Şi aici vă recomand produse mai puţin abrazive, care să nu irite şi să exfolieze agresiv pielea, mai ales în cazul persoanelor sensibile. Frecvenţa ideală pentru aplicarea gomajului este de o dată pe săptămână şi e bine să ştiţi că alegerea unui gomaj bun poate fi dificilă, deoarece oferta este foarte variată.
Hidratarea, un pas estenţial
Al treilea pas necesar în îngrijirea corpului este aplicarea cremelor pentru faţă şi corp. Nu este nevoie de un ritual complicat şi consumator de timp: câteva minute pe zi pot fi suficiente pentru o îngrijire eficientă.
Puteţi începe prin a aplica crema de faţă pe faţă, gât şi decolteu, prin mişcări uşoare, circulare, masând uşor, cu delicateţe. Persoanele cu piele ternă, deshidratată, lipsită de strălucire vor aplica cremă hidratantă, iar cele cu piele uscată vor opta pentru o cremă cu conţinut crescut de lipide (cremă nutritivă). Sfatul meu pentru persoanele cu pielea grasă este să aleagă o cremă normalizantă a sebumului în exces (cremă matifiantă).
Exemplu de cremă hidratantă AICI şi AICI.
Exemplu de cremă nutritivă AICI şi AICI.
Exemplu de cremă matifiantă AICI şi AICI.
Pentru a şterge semnele trecerii timpului sunt recomandate şi cremele antirid, desigur aplicate atât pe faţă, cât şi pe gât şi decolteu.
Nu neglijaţi îngrijirea mâinilor şi picioarelor: şi ele sunt ale voastre! Mâinile reprezintă cartea noastră de vizită. Ele pot furniza informaţii preţioase despre stilul nostru de viaţă, despre statutul social şi ocupaţie. Îngrijiţi-le prin aplicarea unor creme hidratante şi nutritive, şi de ce nu – prin aplicarea de creme antirid, aşa cum este cea de la Biotopix.
Aceeaşi atenţie trebuie să o acordaţi şi tălpilor: cremele nutritive sunt şi ele un must-have în acest sens.
Alegerea cremelor şi loţiunilor
Pe corp aplicăm creme, loţiuni sau lapte de corp. Şi în acest caz oferta este foarte variată, iar preferinţele noastre ne dau posibilitatea de a face alegeri inspirate. Crema de corp, loţiunea sau laptele de corp se aplică imediat după duş sau baie, pentru că atunci pielea absoarbe mult mai uşor nutrienţii. Aplicarea cremelor se face prin masaj delicat şi uşor. Un caz particular este cel legat de celulită şi vergeturi. Acestea apar pe corp sub influenţa factorilor genetici, alimentari, hormonali, de vârstă, etc. Este destul de dificil să le tratăm, iar îndepărtarea lor poate fi o soluţie destul de scumpă.
Nu uitaţi că prevenţia este cheia şi în acest caz. Aplicaţi creme hidratante cu cafeină, sau substanţe care stimulează circulaţia sângelui. Un exemplu în acest sens este Neolya. Uleiurile de corp sunt de asemenea recomandate, acolo unde tipul de piele permite aplicarea lor. Atenţie însă la potenţialul comedogen al uleiurilor!
În lumina evenimentelor care au avut loc în ultimii doi ani şi ai crizei sanitare, pe lângă rutina zilnică, trebuie să asiguraţi o atenţie sporită igienei mâinilor, spălându-le frecvent cu apă şi săpun, aplicând apoi geluri dezinfectante. Oferta este foarte variată aici, aşa că alegeţi formula cea mai potrivită pentru dumneavoastră. Faceţi alegeri documentate, inspirate de propriile dumneavoastră preferinţe!