“Numai ticăloşilor le vine uşor să mintă în orice situaţie,” spunea Dostoievski. Mă întreb ce-ar scrie el astăzi, de ar mai trăi, şi cum ar privi el prăpastia care se cască tot mai mare între Ucraina şi Rusia, cu Vestul susţinând şi îmbărbătând-o pe prima. Dostoievski nu mai e, fie el şi etern, însă Mama Rusie trăieşte şi respiră zgomotos, la fel de înverşunată cum ne-a obişnuit în marile războaie. „Dacă cineva dorește să intervină din exterior în situația din Ucraina și creează o amenințare strategică inacceptabilă pentru Rusia, răspunsul va fi fulgerător. Deciziile în acest sens au fost luate”, spune ea prin vocea lui Vladimir Putin.
Numai ticăloşilor le vine uşor să mintă în orice situaţie.
Fiodor Dostoievski
Preşedintele rus a subliniat că țara pe care o conduce are toate instrumentele necesare în acest sens, instrumente cu care nimeni altcineva nu se poate lăuda acum. „Dar nu ne vom lăuda. Le vom folosi dacă este necesar. Și vreau să știe toată lumea acest lucru,” a mai spus el. Fără să menţioneze armele care provoacă atâta mândrie ruşilor, Putin pare să nuanţeze o altă declaraţie recentă, prin care a ordonat intrarea forțelor nucleare în alertă la 27 februarie. Cât despre războiul care are loc deja în Ucraina, Putin spune că reacția Moscovei a fost “corectă și oportună, confirmată de evenimente recente, inclusiv de pretențiile Kievului de a deține arme nucleare, de descoperirea laboratoarelor biologice occidentale în Ucraina și de furnizarea armelor de către Vest.”
Să fie Putin nebun, să fie doar un conducător furios, arogant şi autocratic? Presa din Vest se joacă adesea cu această întrebare, mai ceva decât cetăţeanul turmentat din opera lui Caragiale. Însă ruşii nu se joacă. Ruşii ştiu deja răspunsul. Sau, mai degrabă, ruşii au rănile, întrebările şi răspunsurile lor – unele pe care Vestul s-ar putea să nu le înţeleagă aşa de bine pe cât pretinde.
Ce spun ruşii despre declaraţia lui Putin şi războiul din Ucraina
“Dur, dar corect. Putin este Preşedintele nostru,” spune Avvakum Zakhov într-un comentariu pe site-ul Ria Novosti, la articolul referitor la declaraţiile recente făcute de Putin. “Așa e, Occidentul nu trebuie lăsat să-şi facă iluzii şi idei naive că Rusia va fi slabă ori indecisă. Toate obiectivele operațiunii speciale, fiecare în parte, trebuie îndeplinite în Ucraina. Nu pot exista concesii față de regimul naționalist,” spune un alt user. Să fie ruşii atât de înverşunaţi încât să nu se teamă nici măcar de posibilitatea unui război nuclear? Nu chiar, se pare, căci există şi voci care se întreabă dacă ameninţarea nucleară este una necesară.
Li se răspunde prompt, tot acolo: “După o perioadă de timp, nu mai trebuie să ameninţi, ci să aplici. Cât timp mai ai o şansă.” Altcineva răspunde mai nuanţat şi explică faptul că declaraţia lui Putin ar trebui privită drept un avertisment pentru Vest. Preşedintele rus “avertizează. Aşteaptă să se pornească creierele europene și americane şi amână cel de-al treilea război mondial cât poate de bine. Dar nu toată lumea înțelege, din păcate. Este alegerea lor,” spune Irina K. Există însă şi câteva voci cu tonuri diferite, voci care susţin că declaraţia lui Putin despre un “răspuns fulgerător” este, de fapt, “drumul către prăpastie.”
Un război nuclear nu ar avea niciun câştigător.
I. F. pe Ria Novosti
În comentarii, Rusia pare la fel de alienată de restul lumii precum o înfăţişează media din Occident. Dacă Irina Fomicheva spune că “un război nuclear nu ar avea niciun câştigător,” Vladislav A. îi reaminteşte prompt că “această problemă are o soluţie foarte simplă – Vestul nu ar mai trebui să aprovizioneze Ucraina cu arme,” iar Oleg Danilov o acuză că “vorbeşte ca un copil.”
Rusofobia şi nazismul – rădăcinile răului pentru ruşi
“Ameninţări lipsite de conţinut. Probabil că nu mai sperie pe nimeni acum,” spune cineva într-un comentariu. De altfel, frica pare să fie un deziderat important pentru mulţi dintre utilizatorii care au comentat declaraţia lui Putin. Când cineva întreabă cine îl mai respectă şi cine se mai teme de Vladimir Putin, cu excepţia propriului său electorat, Marina Buchneva răspunde pe larg – “el este respectat de întreaga lume. Conducătorii țărilor inamice se tem de el. Dacă nu le era frică, atacau Rusia cu toţii. Dar ei stau liniştiţi, incită Ucraina și îi furnizează arme. Nu îndrăznesc să vorbească deschis.”
Jurnalistul Vladimir Kornilov susţine şi el această variantă, că Occidentului îi este frică de Putin. “Occidentul este cuprins de o stare de panică,” scrie el. “Acum, doar cei mai leneşi dintre oficiali nu au susţinut declaraţii referitoare la faptul că Rusia poate câştiga. Primul a fost cancelarul german care a spus recent că toţi partenerii UE şi NATO sunt de acord cu un lucru – că Rusia nu trebuie lăsată să câştige acest război.” O altă jurnalistă, Elena Karaeva, merge chiar mai departe şi susţine că Europa nu se teme doar de Putin, ci chiar de propria ei… denazificare.
Rusia este sortită să trăiască veşnic, biruind tot întunericul marii ei izolări.
Comentariu pe Ria Novosti
Dincolo de propaganda Kremlinului, însă, unul dintre comentatori rezumă părerile, dar şi nuanţele sufletului slav: “Ne aşteaptă o victorie – este inevitabil. Altfel n-am putea trăi aşa, în timp ce destinul ne priveşte aiurit şi ne întreabă: a fi sau a nu fi? Ne-am pierdut în minciuni, ne-am pierdut în confortul propriu, am abandonat dragostea lipsită de egoism. Am început să uităm de dragostea pentru Mama Rusie.”
“Toți rușii vor lupta pentru patria lor,” continuă el. “Totul va fi bine. Totul va fi bine, indiferent cum. Ceea ce este menit să fie, va fi: o mare schimbare. Rusia este sortită să trăiască veşnic, biruind tot întunericul marii ei izolări.”
Citeşte şi: Mai multe…
Citeşte şi: 3 lucruri…