Dacă noua noastră rubrică video se numeşte „Literatură pentru femei care nu întreabă ce-i pe Netflix” şi include recomandări de cărţii ideale pentru cititorii de cursă lungă, la feminin, ne-am propus să creăm şi în revistă o rubrică similară. De aceea, astăzi publicăm aici un al doilea articol cu recomandări şi recenzii pe scurt. Pentru că iubim femeile inteligente, pasionate de literatura fină, fără platitudini şi fără pedantism, astăzi vorbim despre 3 cărţi pentru femeile care vor să se reinventeze.
Turul doi care n-a fost de Cătălin Augustin Stoica
Nu bănuiam să fie posibil ca o carte despre anularea turului doi al alegerilor prezidenţiale din 2024 să-mi descreţească fruntea şi să mă facă să privesc scena politică cu ironie şi cu auto ironie. Cătălin Augustin Stoica a reuşit! În „Turul doi care n-a fost”, el reuşeşte să facă schiţa societăţii româneşti contemporane, o societate în care „cetăţenii turmentaţi” abundă şi provin din zone diferite. Chiar dacă nu este musai o lectură la feminin, „Turul doi care n-a fost” răspunde cum se cuvine întrebării care este acum pe buzele tuturor românilor: „Eu cu cine votez?”
Aşa că eu nu mi-aş mai bate capul cu întrebări naive de genul „e candidatul X decent?” sau aprecieri de tipul „poate Y e mai puţin rău.” Întrebarea este: cine îl va însoţi pe câştigător la Cotroceni şi ce meniu se pregăteşte? Fiindcă la Cotroceni nu se ţin doar discursuri, se ţin şi ospete. Şi ghiciţi cine e la masă, şi cine e pe masă? Mai ales, cine e în meniu? Spun acest lucru pentru că, aşa cum aţi intuit, noi suntem în meniu.
Cătălin Augustin Stoica, Turul doi care n-a fost

Femei care aleargă cu lupii de Clarissa Pinkola Estés
Dacă lectura de mai sus este una potrivită mai ales contextului politic actual, aceasta este, probabil, cea mai importantă dintre cele 3 cărţi pentru femeile care vor să se reinventeze. Cu siguranţă este lectura pe care eu aş recomanda-o prima oricărei femei! Clarissa Pinkola Estés, psihanalistă jungiană şi scriitoare, reuşeşte aici să atingă sufletul, dar şi arhetipurile feminine şi să încurajeze adevărata cunoaştere de sine. Pe scurt, vorbim despre o carte care ne ajută să înţelegem că instinctul feminin nu este un moft, ci un fel de GPS interior cu voce de vrăjitoare bună. O lectură ideală în luna mai, dacă vrei să înflorești nu doar în poze, ci și în profunzime!
Când căutaţi îndrumare, nu-i ascultaţi niciodată pe cei cu inima mică. Fiți buni cu ei, binecuvântaţi-i, convingeți-i, dar nu urmați sfaturile lor.
Clarissa Pinkola Estés, Femei care aleargă cu lupii
Mic dejun la Tiffany de Truman Capote
„Mic dejun la Tiffany” este mai mult decât Audrey Hepburn în celebra rochie neagră de la Givenchy, din filmul omonim. Vorbim despre o carte care o are drept personaj central pe Holly Golightly, o femeie care vrea să trăiască frumos şi liber, fără să-şi piardă feminitatea şi capacitatea de visare. Perfectă pentru o lună mai (sperăm!) mai liniştită, cu accente American dream filtrat prin ironie! „Mic dejun la Tiffany” este parte din lista noastră cu 3 cărţi pentru femeile care vor să se reinventeze şi o recomand tuturor doamnelor care simt nevoia de o pauză şi de o evadare prin literatură de calitate.
N-o să mă obişnuiesc niciodată cu nimic. Cine se obişnuieşte e ca şi mort.
Truman Capote, Mic dejun la Tiffany
Citeşte şi: 5 cărţi pentru…
Citeşte şi: Lansare…