Vorbim adesea despre vergeturi, despre apariţia lor în anumite etape ale vieţii şi mai ales despre dificultatea de a le trata. De-a lungul timpului, vergeturile au reprezentat o provocare pentru cosmeticieni, dermatologi şi esteticieni.
Ce sunt vergeturile?
Vergeturile se mai numesc şi striuri. Pielea capătă un aspect neregulat, cu apariţia unor cicatrici care pot fi colorate în roşu violaceu sau alb sidefiu. Cele roşiatice sunt cele formate de curând, adică acute, iar vergeturile albe, sidefii sunt cele apărute cu mult timp în urmă, deci sunt deja cronice. Acestea din urmă sunt cel mai greu de tratat.
Apar în adolescenţă, în sarcină, la persoanele supraponderale sau la cele care slăbesc brusc.
Pentru a vă face o părere, statistica ne furnizează nişte date interesante:
- La adolescenţi, vergeturile pot aparea în procent de până la 86%;
- La femeile însărcinate, în procent de 88%;
- Este bine de ştiut că, după vârsta de 25 de ani, nivelul de colagen începe să scadă;
- La persoanele supraponderale, vergeturile apar în procent de 43%;
- La femeile adulte, prevalenţa este de 35%, iar la bărbaţii adulţi este de doar 11%.
Vedem, aşadar, că vergeturile apar atât la femei, cât şi la bărbaţi, dar procentul covârşitor este cel feminin. Tot statistic s-a observat că rasa unei persoane este un factor important în apariţia vergeturilor. Astfel, femeile de culoare sunt mult mai expuse decât caucazienele.
Pe ce zone ale corpului apar vergeturile?
Vergeturile apar preponderent pe fese, pe coapse, pe sâni, pe abdomen şi în zona lombo-sacrală.
Care sunt cauzele apariţiei vergeturilor?
Cel mai frecvent, vergeturile apar în urma ruperii fibrelor de colagen şi elastină, fibre care dau elasticitate pielii. Studiile arată că un rol major în apariţia vergeturilor îl joacă o proteină numita fibulină. De prezenţa sau absenţa ei depinde apariţia acestora.
Persoanele cu deficit de fibulină sau cu o fibulină mutantă sunt mult mai predispuse la apariţia vergeturilor. Acestea se confruntă cu o laxitate a ţesuturilor şi cu o fragilitate a fibrelor de elastină.
Un alt element definitoriu este colagenul. Este substanţa cu cea mai mare prezenţă în organismul uman. Elastina are multiple funcţii în organism, dar azi mă voi referi doar la cel cutanat.
Există, de asemenea, o strânsă legătură între cantitatea de colagen şi elasticitatea pielii. Pentru a vedea cât de elastică este pielea noastră, putem face un test simplu: apăsăm uşor cu degetul pe obraz. Dacă apare urma degetului, nivelul de elasticitate este unul scăzut. În caz contrar, ne bucurăm de o piele elastică şi tânără.
Este de asemenea bine de ştiut că, pâna la vârsta de 45 de ani, nivelul de colagen scade cu până la 30%.
Factorii care determină apariţia vergeturilor
Factorii generatori sunt numeroşi, cei mai importanţi fiind: predispoziţia genetică, dezechilibrele hormonale, creşterea bruscă în greutate, creşterea bruscă a masei musculare, administrarea de corticosteroizi.
Ce metode terapeutice avem la îndemână la ora actuală?
În primul rand trebuie ştiut că posibilităţile terapeutice sunt destul de numeroase, dar ele îşi fac simţite efectele după multe şedinţe şi după un timp mai îndelungat. Aşadar, răbdarea şi perseverenţa reprezintă cheia succesului, în acest caz. Mizăm pe:
- Creme nutritive şi hidratante, aplicate local pe corp şi care conţin principii active ce conduc la ameliorarea aspectului inestetic al pielii;
- Peeling chimic, cu TCA sau acid glicolic, de exemplu, efectuat în cabinetul medicului dermatolog;
- Microderabraziune, radiofrecvenţă, laser ablativ, tehnica PRP (vampir), IPL (lumina intens pulsată), etc.
Acestea sunt doar câteva exemple de terapii care ne stau la dispoziţie pentru a remedia aspectul inestetic al pielii.
În concluzie, este mai uşor să prevenim apariţia vergeturilor şi mai greu să le tratăm. Rezultatele obţinute diferă de la o persoană la alta, în funcţie de istoricul personal.
Închei prin a vă sugera, ca de obicei, să faceţi întotdeauna alegeri inspirate şi, mai ales, îndelung documentate!