A lucra în străinătate nu mai e ce era cândva. Nu mai este o chestiune de chin departe de casă, ci o evadare pe care de multe ori o merităm din plin. Poate că prima mea experienţă peste hotare nu a fost una de care să-mi amintesc cu mare drag, însă chiar şi atunci am avut parte de libertatea şi gradul de civilizaţie la care râvneam. A doua ţară în care am plecat pentru aproximativ un an a fost cu adevărat o experienţă extrem de frumoasă. În primul rând nu mai suntem chiar aşa de departe de cei de acasă, având atât de multe căi de comunicare încât ne simţim de parcă suntem în continuare acasă şi ne despart poate doar 5-10 km, distanţă de la un capăt la altul al oraşului. În al doilea rând avem avantajul de a trăi printre oameni mult mai civilizaţi decât cei de la noi, ceea ce înseamnă mai puţin stres şi mai puţini nervi. În ultima perioadă, pe segmentul acesta al job-urilor în străinătate, unul dintre cele mai râvnite locuri de muncă este cel de la PhotoHotel – fotografie turistică hotelieră. De fapt sunt două tipuri de job-uri pe care aceştia le pun la dispoziţia celor interesaţi – cel de fotograf şi cel de consilier foto.
Dacă vrei să fii fotograf PhotoHotel ori consilier foto, nu trebuie să fii un geniu din sectorul fotografiei, ci să fii deschis să înveţi, asta pentru că cei din cadrul companiei PhotoHotel oferă training gratuit (plus cazare pe toată perioada training-ului, adică 2 săptămâni) tuturor celor care trec de interviu şi par a fi candidaţi buni pentru posturile pe care ei le au. Răspunsul la întrebarea “Cum să lucrezi ca fotograf hotelier în străinătate?” este cât se poate de simplu – trimiţi un CV către compania PhotoHotel (vezi informaţiile de la secţiunea “Contact” de pe site-ul lor, photohotel.com/ro), iar apoi aştepţi să vezi dacă eşti contactat pentru interviu. În cazul în care ei te consideră potrivit(ă) pentru job, te contactează pentru interviu, iar următorul pas este chiar training-ul de formare, cel care durează 2 săptămâni şi este gratuit. În funcţie de ce job PhotoHotel îţi doreşti să urmezi, adică cel de fotograf sau cel de consilier foto, eşti repartizat apoi către un hotel din Grecia sau Spania (acestea sunt ţările în care este nevoie de cei mai mulţi angajaţi în acest domeniu, însă există posibilitatea să ajungi şi în alte ţări).
Job-urile de fotograf hotelier şi consilier foto nu sunt la fel de grele precum altele. Sunt job-uri curate, în locaţii bune (hoteluri) şi implică munca directă cu oameni care se relaxează, fiind în vacanţă, deci nu prea ai „şanse” să lucrezi într-un mediu stresant, cu oameni morocănoşi. Desigur, poţi nimeri câţiva călători care vor să le faci ceva mai multe poze, însă asta nu va fi un capăt de ţară. Aceste două job-uri sunt destul de bine văzute şi destul de râvnite. Poţi căuta pe internet păreri PhotoHotel, iar dacă eşti mulţumit de ceea ce găseşti le poţi trimite şi tu CV-ul. Nu se ştie de unde sare norocul şi poate stai vreo 7 luni prin Grecia 😉 . Este o oportunitate cu care s-ar putea să nu te întâlneşti prea des, o oportunitate pe care o poţi cataloga chiar şi ca fiind o aventură înainte de a face un copil sau de a-ţi întemeia o familie. Sau, de ce nu, dacă vrei să evadezi de la viaţa din România, oricare ar fi ea, cu bune şi rele. Pe mine job-urile peste hotare m-au schimbat într-o versiune mai bună a mea. Nici acum nu sunt în România, ceea ce mă ajută să mă încadrez cu brio pentru a recomanda acest tip de experienţă, job-ul peste hotare, iar cele două opţiuni de la PhotoHotel par să fie chiar foarte bune. Nu le-am testat personal, dar dacă lucrurile nu vor mai fi pe placul meu în Suedia (unde locuiesc momentan), nu o să dau cu piciorul unei astfel de ocazii, mai ales că în Spania încă n-am ajuns până acum.