Citeam povestea Marei cu admirație și pentru ea și pentru toți cei care au pus-o pe hârtie virtuală. Citeam povestea Marei cu groază față de el, cel de nenumit și față de ei, cei de nenumit. Și mi-am dat seama că vreau să scriu pentru toate Marele din România, nu doar despre revenge porn, cyberbullying și umilință, ci și despre cum funcționăm noi greșit și de ce.

Povestea Marei e universală: se dă una bucată adolescentă și una bucată adolescent. Ea nesigură, el aparent sigur și nesigur. Povestea explodează și fata pleacă, iar băiatul se răzbună așa cum poate: pune poze cu ea pe internet. Și nu sunt poze de buletin. Apar personajele secundare: mama lui, fratele ei, părinții ei, autoritățile. Dacă luna trecută am vorbit despre hora unirii, acum vorbim despre hora morții. Voi explica și ce legătură au toate astea cu a fi târfă.

Ce te-a învățat mama ta greșit

Am trăit în epoca postcomunistă, iar acum se spune că trăim în epoca post-adevăr. Nici că se putea o combinație mai nasoală pentru minte și spirit. Am crescut în limbaj de lemn, atenți la ce spunem mai mult decât la ce facem. Atenți mai ales la ce se spune despre noi. Ni s-a spus că fetele nu fac cutare și cutare lucru. Nu aleargă, nu se bat, nu înjură și nu fac sex. Fac copii, dar nu fac sex. Se mărită, dar nu fac sex. Fac sacrificii pentru bărbat, societate și perpetuarea speciei, dar nu fac sex. Dacă au noroc, învață despre ciclu menstrual și metode contraceptive, dar tot nu fac sex. Femeile pot fi întruchiparea omenească a Fecioarei Maria sau întruchiparea mamei eroine pentru personajul auxiliar: colegi, prieteni, iubiți, frați și surori, ba uneori chiar și pentru părinți. Dar nu fac sex. Nu benevol și pentru propria plăcere, cel puțin.

Cum și de ce ni s-a spus asta? Păi ni s-a spus prin vorbe sau prin fapte, încă de când eram mici. Ca fete, suntem încurajate “să ne vedem de carte” în loc să ne aventurăm aiurea în joc și joacă. Suntem încurajate să gândim mult și să vorbim puțin. Parcă e un făcut că multe dintre noi ajung rapid să îmbrace hainele cunoscutului clișeu și să vorbească cel puțin la fel de mult pe cât gândesc. Suntem încurajate să avem relații, dar niciodată prea apropiate. Nu întâmplător multe femei aleg o carieră în relații publice. Pentru mamele, bunicile și mătușile noastre, rău e să ai un prieten de sex opus, rău e să n-ai. Bine e să fii plăcută și dorită, rău e să simți plăcere și dorință. Și e rău să faci sex, tot așa cum e rău să rămâi “fată bătrână”, ori “femeie de carieră”.

În realitatea noastră de zi cu zi, cel mai bine e să facem sex pentru partener și perpetuarea speciei, cum altădată făceam sex pentru patrie, neam și partid. Așa ne spun unele mame, bunici și mătuși și încă nu cu rea intenție. Ele vor să ne protejeze și de băieții ca Vlad Andrei și de autoritățile care-i susțin pe toți, cu sau fără intenție. Așa că ne învață să ne ucidem dorințele înainte să se nască, pentru a nu putea vreun generic Vlad să ne numească târfe demne de milă. Dar nimeni nu pare să știe exact ce e o târfă, ori de ce ar fi ea demnă de milă. Așa că îmi permit să afirm ce ziceam și când eram mică: uneori, adulții habar n-au despre ce vorbesc, dar asta nu-i împiedică să o facă. Nu i-a împiedicat nici s-o judece ori s-o compătimească pe Mara, nici să-și dea cu părerea despre ce-ar fi trebuit să facă ori să nu facă.

Ce e aia o târfă și cum ajunge ea demnă de milă

DEX zice că târfă înseamnă femeie de moravuri ușoare sau, mai pe scurt, prostituată. Iar de-am fi rămas la definiția din dicționar, poate că n-am avea atâtea probleme. Însă limba e la fel de vie ca și noi: ea crește, se dezvoltă și capătă noi și noi înțelesuri. Uite-așa a ajuns și cuvântul ăsta să se aplice, paradoxal, nu femeilor care se prostituează, ci taman acelora care aleg să nu se prostitueze. Pentru că prostituția înseamnă, dacă e să ne întoarcem la DEX, orice act prin care o persoană consimte să întrețină, în mod obișnuit, raporturi sexuale cu un număr nedeterminat de parteneri pentru bani sau anumite avantaje. Cu alte cuvinte, prostituție înseamnă să faci sex pentru a primi ceva în schimb, nu din dragoste și pentru propria plăcere care te apropie de omul iubit.

Fie că suntem băieți sau fete, mamele noastre omit uneori amănuntul ăsta atunci când ne încurajează să excludem plăcerea din ecuație. Culmea este că taman plăcerea, apropierea și intimitatea sunt lucrurile care transformă sexul în dragoste și încredere, tot așa cum banii sau avantajele îl transformă în… tranzacție financiară. Sau prostituție. Crescând în România, am auzit cu toții nu doar multe tâmpenii despre sex și educație sexuală, dar și multe tâmpenii despre felurite alte lucruri. De exemplu, despre sacru și profan. S-a turnat multă cerneală în astea două cuvinte de la Eliade încoace, dar toți omitem cu grație că sexul poate fi și sacru, nu doar profan.

Să ne întoarcem însă la mame. Mama lui Vlad, cel care a pus pozele Marei pe internet, a recunoscut oarecum ce a făcut fiul ei. Scriu oarecum pentru că dânsa a ales să rezume astfel situația: “Vlad avea niște poze mai deocheate de-ale Marei și le-a trimis la niște cunoscuți de-ai ei, inclusiv fratelui, ca să se răzbune.”  Declarația doamnei pare, așa cum arată Casa Jurnalistului, să confirme acuzațiile Marei. Însă adevărul este că diavolul se ascunde și aici în detalii, care nu le-au scăpat nici jurnaliștilor, nici fratelui Marei. Ei arată că doamna în cauză “s-a speriat când a auzit ce a făcut fiul, dar a zis că n-are ce să-i facă, pentru că e major (deși stătea la ea în casă, pe banii ei).”

Diavolul se ascunde în detalii

Declarația doamnei este înșelătoare. La nivel practic, ea pare să confirme adevărul: că Vlad a făcut pozele pachet și “le-a trimis la niște cunoscuți de-ai ei, inclusiv fratelui, ca să se răzbune.”  Însă pe mine mă enervează începutul acestei declarații mai ceva decât m-au enervat replicile aprige ale polițiștilor. Expresia “Vlad avea niște poze mai deocheate de-ale Marei” este oribilă. Mult mai rea decât acel „Vă dați seama, au stat trei săptămâni împreună, oare ce făceau dacă stăteau un an,” care este doar o dovadă vie de lipsă de profesionalism și mitocănie atroce. Vlad avea niște poze absolut întâmplător și fără legătură cu faptele sale. Ca diateza reflexivă la români, unde nimeni nu face niciodată nimic: lucrurile se fură, ori se strică. Sau, încă și mai rău, se dețin.

Să traducem declarația doamnei: fiul ei avea, absolut întâmplător, niște poze pe care le-a trimis mai departe. Adică Vlad nu a făcut nimic, doar s-a întâmplat, fatal, să dețină niște poze. Nici prin gând nu i-a trecut doamnei să remarce că Vlad era implicat în crearea acelor poze, pe care le-a folosit mai apoi pentru a-și șantaja, amenința și controla partenera. Și scriu partenera pentru că, spre deosebire de mama lui Vlad, eu nu cred în fatalități. Oamenii nu ajung accidental în pat. Oamenii nu ajung accidental nici să-și șantajeze, amenințe sau controleze partenerii. O fac pentru a obține bani sau alte avantaje, așa cum ne sugerează DEX. Iar asta îi face taman pe ei, acuzatorii, să devină târfe.

Mai bine mă împiedic…

Are românul o vorbă despre femei și sex. “Dacă stau, zice că sunt curvă. Dacă fug, zice că sunt proastă. Mai bine mă împiedic. ” Cam asta face mama lui Vlad, când spune că “Vlad avea niște poze mai deocheate de-ale Marei .” Ne spune că fiul ei s-a împiedicat de niște poze. Pe care le-a folosit și el după cum l-a dus capul. Nu-l aprobă, dar nici nu intervine prea mult, căci fiul este major, vaccinat și pregătit de viață. Mie, în schimb, îmi pare că doamna în cauză este peste măsură de ipocrită. A folosit la vremea ei #metoo, dar nici nu-și cere scuze pentru faptele fiului său, ori pentru educația pe care se presupune că i-ar fi acordat-o. Nu-l dezaprobă măcar public, așa, de amorul artei. Nici n-ar avea cum, de vreme ce nici nu recunoaște faptele lui, ba le și pune pe seama fatalității.

Doamna mama lui Vlad este arhetipul mamelor defecte din România. Al tuturor celor care folosesc diateza reflexivă ori de câte ori copiii lor strică ceva. Al mamelor de băieți care-și răsfață prea mult puii și uită să le spună că libertatea presupune și responsabilitate. Al mamelor de fete care-și îndeamnă puii să caute doar relații călduțe, bunuțe, cu bani și avantaje, dar lipsite de dragoste și plăcere. Și vieți întregi, cu studii și job-uri așijderea netrăite. Al femeilor care nu avut curaj să trăiască, să iubească și să fie, dar propovăduiesc fără teamă cum ar trebui să trăiască, să iubească și să fie o întreagă societate. Doamna mama lui Vlad este arhetipul adulților care vorbesc atunci când ar trebui să tacă, rușinați. Ori pur și simplu să-și ceară iertare pentru lucrurile pe care și ei, la rândul lor, le-au făcut greșit.

Ce este și cum se formează o horă a morții

Când ai prea mulți adulți ca doamna mama lui Vlad, societatea devine un fel de horă a morții. Lăsând la o parte faptul că aceștia nasc și cresc pui vii încă și mai defecți, nu se dau în lături nici de la a-și propovădui greșelile. Îi îndeamnă pe alții să facă exact ca ei, fiindcă toate maimuțele și-ar dori ca societatea să fie formată doar din maimuțe. Iar lucrurile iau proporții epidemice și uite-așa ajungem să avem păreri proaste împrumutate de la proști. Asta se întâmplă până și cu părinții și fratele fetei, care s-au simțit rușinați la început și i-au spus că a făcut o greșeală. Singura greșeală pe care a făcut-o Mara este, în realitate, alegerea partenerului. Lucru care e dificil de realizat corect și la vârste mai mari, darămite în adolescență.

Cât despre moralitate, vorba cântecului “întrebați filosofii, noi nu vrem să ne gândim.” Din câte știm și am trăit, sexul consimțit este ceva normal, natural și sănătos, care devine uneori ceva frumos și atunci se numește dragoste. Nu prea ai de unde știi dinainte cum va evolua omul de lângă tine și relația ta cu el. Uneori, se întâmplă să dai peste și peste un Vlad, dar asta nu schimbă lucrurile. E sănătos să pornești la drum cu încredere și să renunți la ea doar dacă e cazul. Mie, asta îmi pare că a făcut Mara, în ciuda horei despre care vorbeam mai sus. A avut curajul de a trăi un pic și de a iubi un om care a apelat la șantaj și amenințări pentru a obține anumite avantaje. Vă las pe voi să hotărâți cine e târfa demnă de milă.

Lifestyle & Leisure

3 Replies to “Ce te-a învățat mama ta greșit: ce e aia o târfă”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *