Codul vestimentar impus la orice eveniment, fie de invitaţie, fie de eveniment în sine, asigură o anumită unitate între tema acestuia şi ţinutele invitaţilor. De ce ar trebui să-l păstrezi? Din respect faţă de organizatori, dar şi faţă de tine însuţi/însăţi.

 

White tie

Cel mai protocolar dintre toate, white tie impune ţinute care pot fi purtate cu uşurinţă la ceremonii, în special la cele de stat, la baluri şi la nunţile spectaculoase care au loc seara. Ţinutele domnilor ar trebui să fie compuse din frac, papion alb şi vestă albă, în timp ce ţinutele doamnelor sunt compuse în jurul rochiilor lungi, de bal, întotdeauna până la podea.

Morning dress

Purtate foarte rar în zilele noastre, ţinutele morning dress reprezintă echivalentul white tie pe timp de zi. Sunt compuse din frac, asortat cu pantaloni cu dungi, vestă şi cravată la domni. Doamnele pot opta pentru un sacou închis la culoare, asortat cu o fustă mai deschisă, culorile acesteia putând ieşi din tiparul de griuri sau dungi impuse domnilor. Ca accesorii, pălăriile sunt ideale.

Black tie

Black tie reprezintă corespondentul semi-formal al ţinutelor white tie, dar este utilizat astăzi pentru evenimentele care cer o ţinută formală, excepţie făcând cele white tie. La domni, ţinuta ar trebui să fie compusă din frac (fără coadă), cămaşă albă şi papion negru, dar ea poate suporta anumite modificări. La doamne, ţinutele variază de la clasica ţinută de seară, lungă până la glezne şi asortată cu pantofi de seară şi mănuşi, până la rochia de cocktail (până la genunchi), accesorizată în consecinţă.

Stroller

Este corespondentul morning dress mai puţin formal şi reprezintă şi echivalentul ţinutelor black tie pe timp de zi. La domni, ţinuta este asemănătoare cu cea morning dress, cu excepţia că este utilizat un sacou în locul fracului şi o cravată în locul papionului. La doamne, ţinutele de tip morning dress sunt considerate potrivite.

Business attire/informal attire

Sunt considerate ţinute mai puţin formale, dar nicidecum casual. Ţinutele de tip business sunt compuse din costume clasice, asortate la domni cu o cămaşă eleganta şi cravată şi, la doamne, cu bluze delicate. De asemenea, doamnele pot opta pentru un taior tip Chanel, cu o fustă asortată.

Smart casual

Smart casual sunt considerate ţinutele cele mai versatile, aşadar cele care pot include atât jeans, cât şi sacouri, blazere, pulovere din in, lână fină sau Caşmir, dar şi cămăşi, cravate sau rochii. Totuşi, nu sunt considerate potrivite tricourile, pantalonii jeans şi cei scurţi, în cazul bărbaţilor. Ţinutele smart casual sunt ideale la evenimente formale care exclude white tie şi black tie, precum întâlniri sau evenimente de după-amiază, dar şi la întâlniri de afaceri care exclud ţinute business.

Business casual

Sunt considerate toate ţinutele potrivite pentru locul de muncă, care includ sacouri, pantaloni şi fuste tăiate până la genunchi pentru doamne. Cămăşile domnilor nu trebuie să fie accesorizate cu papion sau cravată, iar ţinutele cu elemente sportive, pantofii sport şi jeanşii, sunt excluşi.

Casual

Ţinutele casual sunt cele care includ tricou şi jeans şi ar trebui purtate la evenimentele/întâlnirile care exclud ţinutele formale de mai sus. De asemenea, ţinutele care pot fi purtate vara, pe plajă, sunt considerate casual.

Sport

Ţinutele sport, cele care includ pantaloni scurţi, tricouri, trening, dar şi costume de baie, colanţi şi pantofi sport ar trebui purtate doar la practicarea unor sporturi.

Fashion & Accessories

One reply to “Respectă codul vestimentar la orice eveniment”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *