Cum să gătești supă de ceapă

de   0 comentarii

Supa e perfectă toamna! Ne ajută să trecem mai ușor peste orice răceală rebelă, ne duce cu gândul la copilărie și, uneori, chiar la călătorii. Dacă visăm la o călătorie în Franța, cea mai potrivită este supa de ceapă, dulce, aromată și perfectă pentru a risipi orice melancolie tomnatică.

Deşi pare o reţetă simplă, e nevoie de îndemânare pentru un gust memorabil. Supa de ceapă are o istorie veche, deliciul acestei reţete fiind coaja crocantă de pâine care acoperă miresmele de ceapă caramelizată şi vin sau coniac (după preferințe). Secretul se află în gătirea la foc mic a cepei până când se înmoaie şi începe să se rumenească.

Ingrediente:

  • ulei de măsline (cam trei linguri, pentru perpelirea cepei la foc domol)
  • un kilogram de ceapă cât mai dulce, preferabil ceapă de apă
  • sare și piper
  • puțin zahăr
  • un pic de Vegeta (preferabil, Naturella)
  • 100 ml vin alb sau un strop de coniac, după preferințe
  • o lingură de făină
  • 2 l supă de legume sau de vită
  • o linguriță rasă de cimbru
  • pâine (după imaginație: fie vei prăji feliile întregi, fie o vei folosi pentru a obține crutoane)
  • cașcaval ras (pentru desăvârșirea supei)

Ceapa se călește câteva minute în uleiul încins până devine transparentă, apoi se condimentează cu sare, piper, zahăr și cimbru. Astfel asezonată, ceapa se caramelizeză 10-15 minute. Apoi se adaugă vinul și se așteaptă câteva minute, până când acesta se evaporă. Se adaugă făina și se amestecă bine, iar apoi se toarnă supa și se lasă totul la fiert, la foc mic, pentru o oră sau două. Se adaugă Vegeta după gust și preferințe și se toarnă supa în vase termorezistente. Deasupra, se pune pâinea prăjită felii sau crutoanele și cașcavalul ras. Câteva minute la cuptor vor desăvârși deliciul.

Pentru alte călători culinare de toamnă, testează cât mai multe rețete de supă!

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *