Curentul de meteori Perseide atinge intensitatea maximă în această noapte, după ora 22:00, ora României, până dimineațǎ. Cei care vor observa cerul vor putea vedea aproximativ 20-25 de “stele cazătoare” pe oră, mai puține decât în mod normal pentru maximul acestui curent din cauza prezenței pe cer a Lunii, care a fost în faza de Lună Plină acum câteva zile.

Cum poți observa Perseidele?

LaStele.ro — prima platformă online din România dedicată exclusiv organizării de “star parties” private sau pentru publicul larg, a adunat opt sfaturi pentru a putea observa meteorii din această seară:

  1. Caută un loc întunecat, ferit de lumina becurilor stradale. Ideal ar fi să ieși în afara orașului, dar și parcurile pot fi o oază bună de întuneric. Ai grijă să nu ai copaci foarte înalți chiar lângă tine, pentru a putea vedea o parte cât mai mare de cer.
  2. Alocă-ți cel puțin o oră pentru a observa cerul. Cu cât observi mai mult timp, cu atât ai șansa să vezi mai mulți meteori. Cea mai bună perioadă de observații este după miezul nopții până dimineață.
  3. Îmbracă-te bine, chiar dacă este vară. Stând într-un loc timp de o oră, vei începe să simți frigul. Și insectele vor deveni o problema. Cu cât ai mai puține zone de piele expuse, cu atât te vei bucura mai mult de observații. Alternativ, ia cu tine un spray contra țânțarilor.
  4. Ia cu tine o pătură sau un izopren. Ca să observi Perseidele trebuie să privești mereu în sus. Dacă stai întins pe jos vei avea o poziție mai comfortabilă și nu vei obosi repede.
  5. Descarcă o hartă a cerului valabilă pentru luna august. Perseidele par să apară dintr-un loc situat între constelația Cassiopeia și Perseu. Aceste constelații se vor afla la miezul nopții spre NE. Pe Cassiopeia o vei recunoaște ușor deoarece are forma unui “W”. Perseu se află imediat în stânga jos.
  6. Ia cu tine o lanternă cu lumină roșie și evită să privești în telefon sau spre alte surse de lumini pentru a nu-ți diminua adaptarea ochiului la întuneric. Dacă nu ai o lanternă cu lumină roșie poți confecționa una lipind adeziv roșu sau colorând-o cu un marker.
  7. Adună-ți prietenii. Este mult mai distractiv să vânezi meteori alături de prieteni decât singur. Ai cu cine să te întreci.
  8. Învață-ți lecțiile. Dacă tot vei observa stele căzătoare, ar fi bine să știi și ce sunt acestea de fapt și care este diferența între un meteor, meteorit și meteoroid.

Anul acesta vor mai fi patru curenți de meteori: Draconidele, Orionidele, Leonidele și Geminidele, toate însă în sezonul rece când observațiile în aer liber sunt mai greu de îndurat.

 

 

LaStele.ro este prima platformă online din România dedicată exclusiv organizării de “star parties” private sau pentru publicul larg. Această modalitate de petrecere a timpului liber este orientată către oamenii curioși, dispuşi să încerce ceva nou şi dornici de a afla mai multe despre Universul în care trăim. Proiectul își propune să readucă cerul înstelat în atenția locuitorilor de la orașși a fost inițiat de doi pasionați de stele, Adrian Șonka și Oana Sandu.

 

Linkuri utile:

Harta cerului pentru luna august: http://lastele.ro/cerul-luna-asta/

Diferența dintre meteor, meteorit și meteoroid: http://lastele.ro/2014/08/08/diferenta-dintre-meteori-si-meteoroizi/

Curenți de meteori de anul acesta: http://lastele.ro/2014/08/11/cand-mai-putem-vedea-ploi-de-stele-pe-cer-in-2014/

Lifestyle & Leisure

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *